От шегите и изненадващите пътувания, до откровените признания за окончателното

...
От шегите и изненадващите пътувания, до откровените признания за окончателното
Коментари Харесай

Юнкер: Никой не прочете комюникето на Г-20

От шегите и изненадващите пътувания, до откровените самопризнания за окончателното официално съобщение, тазгодишната среща на върха на Г-20 предложи изненади, както и облекчение под формата на американско-китайско комерсиално помирение.

Ето някои от най-важните моменти и положителни думи от двудневната среща, проведена от Япония в град Осака.

Търговско помирение

Това беше среща на върха в границите на срещата на високо ниво: дълго чаканата среща сред американския президент Доналд Тръмп и китайския Си Цзинпин, с цел да реализиран помирение в комерсиалната война сред двете най-големи стопански системи в света.

И когато срещата завърши, Тръмп съобщи новината, която всички чакаха: “Отново вървим във вярна посока “, съобщи американският президент след диалози, които той дефинира като “отлични ”.

Имаше доста малко детайлности за това, за което двамата водачи се бяха съгласили, с изключение на задължението за обновяване на комерсиалните договаряния и задържане на налагане на наказателни мита, предлагайки на международната стопанска система известно време за вдишване на въздух.

Разгорещеност към климатичните промени

На срещата на върха, за която се очакваше да бъде доминирана от търговията, изменението на климата се оказа ненадейно парещ картоф, откакто френският президент Еманюел Макрон съобщи, че въпросът е “червена линия ” още преди диалозите да стартират.

“Линиите ми нямат цветове ”, пошегува се ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който обаче се съгласи, че са нужни съществени дейности.

Преговарящите работиха през нощта, с цел да се спогодят за езика, който припомня този на последната среща на Г-20, потвърждавайки, че това е една дребна победа.

“Избягнахме тръгването обратно … само че би трябвало да отидем доста по-далеч ”, сподели Макрон след срещата на върха.

Северна Корея, само че не Иран

Покрай напрежението в Персийския залив се очакваше Иран да бъде главен акцент на срещата на високо ниво и двустранните срещи, само че тематиката едвам беше упомената, а Тръмп вместо това провокира изненада с изненадващо туитване … за Северна Корея

“Ако ръководителят Ким от Северна Корея види това, аз бих се срещнал с него на границата / демилитаризираната зона, единствено с цел да му стисна ръката и да кажа ” Здрасти “(?)! ”, написа Тръмп като предложения Ким Чен Ун да се срещне за историческо здрависване в демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров.

Постът пристигна преди Тръмп да се насочи към Южна Корея и настоя, че няма да има никакъв проблем да отиде на север при Ким, в случай че бъде поканен.

Цялото президентско войнство

В персонален проект Тръмп се държа добре със международните водачи, които не се е въздържал да подлага на критика в туитове и изявленията, само че се появи най-спокойно в компанията на някои от най-противоречивите членове на групата, в това число съветския президент Владимир Путин.

Двамата се усмихнаха и се пошегуваха за “фалшиви вести ” и когато Тръмп беше запитан дали ще каже на Путин да не се намесва в американските избори, той се обърна към съветския президент с усмивка.

„ Не се бъркайте в изборите, президент, не се бъркайте “, сподели той, шеговито размахвайки пръст на властелина от Кремъл.

Тръмп също по този начин изсипа похвали за саудитския престолонаследник принц Салман бин Мохамед, макар обвиняванията за присъединяване му в убийството на журналиста Джамал Кашоги.

И въпреки че не се подписа, подвигна палци за фотография с бразилския десен президент Жаир Болсонаро, от време на време именуван “Тръмп на тропиците. ”

Никой не чете официалното съобщение

Преговарящите се трудиха през нощта, с цел да реализиран единодушие по дефинитивно официално съобщение, което предизвести, че “най-важното е, че търговията и геополитическите напрежения са се засилили ”, напомняйки за тона на мъчно извоюваното изказване на финансовите министри на групата по-рано този месец.

По отношение на климата, те завоюваха договорка за повтаряне на по този начин наречената формула 19 + 1, като 19 страни утвърдиха “необратимостта ” на Парижкото съглашение за климата, до момента в който Вашингтон повтори проектите си да се отдръпна от съглашението.

Но Юнкер направи откровено самопризнание, до момента в който договарянията продължаваха, като сподели, че часовата разлика го е предиздвикала да наруши дългогодишната традиция да не чете официалното съобщение.

„ Не съм единственият в тази стая, който не чете официалното съобщение. Никой в действителност не чете официалното съобщение. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР