От СГП обвиняват бившия министър Даниел Митов и неговия заместник

...
От СГП обвиняват бившия министър Даниел Митов и неговия заместник
Коментари Харесай

СГП обвини бившия министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин

От СГП упрекват някогашния министър Даниел Митов и неговия заместител Христо Ангеличин - зам.-министър на външните работи, заяви Софийската градска прокуратура. Даниел Митов е с мярка за неотклонение " Подписка ".

Обвинителният акт е импортиран в Специализирания углавен съд (СпНС). Митов е упрекнат за закононарушение по работа, а Ангеличин - в занемареност .

Обвинението към Митов е за това, че в интервала от 15 януари 2016 година до 22 юли 2016 г ., като министър на външните работи не извършил служебните си отговорности, с цел да набави полза за комерсиално сдружение. Това е ощетило Външно министерство за 494 458,03 лв..

 И Даниел Митов упрекнат в занемареност
И Даниел Митов упрекнат в занемареност

700 хиляди лв. са преведени със съглашения на комерсиално сдружение

В нарушаване на Закона за обществените финанси и Закона за публичните поръчки Митов задължил външно министерство да преведе посредством Министерство на земеделието и храните на комерсиалното сдружение инкриминираната сума .
Това станало посредством съглашения към контракт с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), и не направлявал осъществяването на ценовото предложение по по този начин подписаните съглашения.

Неговият заместител - Христо Ангеличин е упрекнат в това, че от 15 януари 2016 година до 22 юли 2016 година , като длъжностно лице - заместник-министър на външните работи, не е направлявал активността на дирекция " Управление на собствеността и материално-техническо обезпечаване " в Министерство на външните работи.

 Обвиняват и Даниел Митов за поръчките в Министерство на външните работи
Обвиняват и Даниел Митов за поръчките в Министерство на външните работи

Бившият външен министър влезе в Столичното разследване

Заради занижения надзор, Министерството на външните работи е ощетено в размер на 494 458,03 лв. . Те са изплатени по силата на две съглашения, подписани сред Министерство на външните работи и Министерство на земеделието и храните, на комерсиално сдружение. Парите са платени недължимо, заради неспазване от страна на комерсиалното сдружение на ценовото му предложение.

Вместо да се съблюдава закона и да провежда социална поръчка по реда на Закон за обществените поръчки , Министерство на външните работи е сключило две съглашения от 15 януари 2016 година и от 22 април 2016 година с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са употребили услугите на комерсиално сдружение посредством Министерството.

 Прокуратурата упрекна заместника на Даниел Митов
Прокуратурата упрекна заместника на Даниел Митов

Христо Ангеличин не е упражнил задоволителен надзор

С това комерсиално сдружение Земеделското министерство е в договорни връзки след извършена социална поръчка за обезпечаване на въздушен превоз, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за чиновниците на Министерство на земеделието и храните.

Предстои насрочване на делото от съда.

Припомняме, Даниел Митов бе външен министър в служебния кабинет " Близнашки " и остана на същия пост във втория кабинет " Борисов ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР