От септември част от учениците в Русия ще изучават история

...
От септември част от учениците в Русия ще изучават история
Коментари Харесай

Нов учебник по история в Русия ще образова децата за добрия Путин

От септември част от учениците в Русия ще учат история по нов комплект образователни пособия, публикуван с присъединяване Руското военно-историческо общество (РВИО) под редакцията на някогашния министър на културата Владимир Мединский.

Той е и асистент на президента Путин, така че появяването на неговото име върху корицата на новия учебник породи подозрения у доста професионални историци и родители. Те се тревожат, че ултрапатриотичните (според тях) възгледи на Мединский могат да повлияят върху качеството на учебника. Основателни ли са тези опасения, пита в разбор " Дойче веле ". И написа:

Преди няколко години представители на РВИО започнаха разкопки в Карелия, с цел да потвърдят, че част от тленните остатъци на близо 10 000 души, заровени в един прочут общ гроб, принадлежат не на жертви на сталинските репресии, а на червеноармейци, убити от финландците. А когато беше министър, самият Мединский възразяваше против финансирането на планове, които подлагат на сериозна оценка протичащото се в Русия.

Логично е да предположим, че и новият учебник надали ще свети с сериозен метод към историята на страната. Това се подразбира и от изказването на представители на РВИО: „ Комплектът от 11 учебника ще възпитава у съветските възпитаници възприятие на горделивост от своята татковина, национализъм, гражданска отговорност и съпричастност към историята на многонационалния съветски народ “.

Критиците на новия учебник най-сериозно се тревожат от последната част на УМК, която е отдадена на интервала от началото на 20 до началото на 21 век. Това е исторически интервал, за който руснаците и до ден-днешен водят яростни разногласия. Най-вече по тематики като сталинските репресии, Втората международна война, разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и последвалите го десетилетия.
 Борисов: Намираме се в тежка президентска република Борисов: Намираме се в тежка президентска република
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели на брифинга на ГЕРБ, че сега се намираме в обстановка на тежка президентска република, като на Пу...

Независимо от опасенията, основните исторически моменти от 20 век, до 90-те години, са предадени напълно съответно и с прочувствена сдържаност, признават редица историци. Казва се, да вземем за пример, че сталинските репресии са взели „ голям брой жертви “. Авторите показват, че в интервала, в който Сталин управлява страната, на репресии са били подложени повече от 3 милиона души. И че в лагерите хората са се трудили в извънредно тежки условия, страдайки от апетит и мраз.

Друга гореща тематика от новата история е Договорът за ненападение, подписан сред Съюз на съветските социалистически републики и Германия през август 1939 – прочут още като „ Пакт Молотов-Рибентроп “. Авторите на учебника не скриват обстоятелството, че към контракта има конфиденциален спомагателен протокол, където се дефинират сферите на въздействие в Източна Европа. В учебника се приказва и за другите оценки, които историците и политиците дават на контракта.

Така стигаме до идващия доста оспорван исторически интервал – 90-те години на 20 век, незабавно след разпадането на Съветския съюз. Авторите на „ комплекта “ го разказват като интервал на неуспехи, въпреки и с някои нюанси. Те откриват, че рафтовете в магазините последователно са се напълнили със артикули, само че набиращият размер и въздействие частен бранш попаднал под контрола на „ бюрократичен и престъпен капитал “. На руснаците им раздали ваучери, само че не им обяснили по какъв начин да ги употребяват. „ Реформите не реализираха начертаните цели и доведоха до възникването на полубюрократичен режим, подвластен от интернационалния капитал “, установяват създателите.

Според тях, с появяването на Владимир Путин Русия си възвърнала престижа на интернационалната сцена и престанала да бъде „ младши сътрудник “ на Съединени американски щати и Евросъюза.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР