От селските райони до големите мегаполиси, американците френетично купуват оръжия,

...
От селските райони до големите мегаполиси, американците френетично купуват оръжия,
Коментари Харесай

Американците се втурнаха да купуват оръжия преди изборите

От селските региони до огромните мегаполиси, американците френетично купуват оръжия, което отразява възходящата тревога пред една композиция от пандемия, получаващо мощно медийно отразяване принуждение и хипернапрегнат политически климат.

От гибелта на Джордж Флойд - негър мъж на четирийсет и няколко години, погубен от бял служител на реда в края на май - Съединени американски щати са разтърсени от вълна от антирасистки митинги, които от време на време се израждат в принуждение. Президентът Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския осъди, съгласно него, провокирания от крайната левица безпорядък и даде обещание за възвърне законността и реда, в случай че завоюва втори мандат на 3 ноемвр, написа Българска телеграфна агенция.

"Хората има право да стачкуват, те не провокират безпорядък ", споделя афроамериканец, записал се в курса на госпожа Дъмас. "Имаме си президент, който вместо да успокоява хората, нажежава ситуацията ", показва страдание мъжът, поискал да резервира анонимност.

В този комплициран интервал, когато крайнодесни милиции тук-там провокираха протестиращите, този мъж също е решил, че е добре да попълни своя боеприпас с револвер, който може да носи със себе си, за разлика от своите пушки.

Убийства

На 2000 километра от там, в мегаполиса Ню Йорк клиенти се редят търпеливо през магазина за оръжия "Колизеум гън трейдърс ", който не остава без гости.

"Огнестрелните оръжия не бяха част от метода ми на живот до неотдавна ", споделя Ал Матерацо, пристигнал да си купи боеприпаси. През февруари той обаче купил първата си пушка поради пандемията. "Веднага си помислих, че хората ще изгубят своята работа, че ще има по-малко пари и че обирите може да се усилят ", изяснява той. "Исках да мога са пазя фамилията си. "

Оттогава този бял мъж на четирийсет и няколко години си е купил и второ огнестрелно оръжие, подбуден този път от политическия климат и размириците. Петдесет и една годишният Едуин Таварес, който срещаме на тротоара пред магазина на остров Лонг Айлънд, загатва различен фактор за безпокойствие - повишаването на престъпостта в Ню Йорк, където убийствата са се нараснали с 40 % през първите девет месеца на годината, а стрелбите - с 91 %.

"С апелите да се орежат парите за полицията и с очернянето на служителите на реда " по време на митингите на придвижването "Животът на чернокожите има значение ", "човек би споделил, че в този момент ние сами би трябвало да се борим с престъпността ", вайка се този мъж от латиноамерикански генезис.

От 18- до 80-годишни

В самия магазин за оръжия притежателят Андрю Черноф не може да повярва, че има толкоз доста клиенти.

"Така е от февруари, това е най-дълготрайната наклонност, която в миналото съм следил, това е истинка полуда! ", не крие удивлението си той. Ако се съди по думите му, всевъзможни хора се срещат в неговия магазин - от 18- до 80-годишни, от водачи на боклукчийски камиони до служители. "В този миг има толкоз нови купувачи, че производителите мъчно смогват ", споделя Чад Уинклър, шефът на учебното заведение за пукотевица "Бундокс ". "Има дефицит на оръжия и на боеприпаси в цялата страна ", отбелязва той.

В резултат цените скочиха. Един от клиентите му изяснява, че е платил 800 $, с цел да си купи полуавтоматично оръжие, което нормално коства 499 $. А в Ню Йорк, където законите за огнестрелните оръжия са по-строги от тези в Мисисипи, да вземем за пример, срокът на одобрение на молбите за приемане на позволение се удължава.

"Обикновено са нужни 6 месеца за издаване на позволение, а в този момент към този момент трябват по-скоро 14 месеца ", споделя Джон Де Лока, притежател на стрелбище "Сенека " в Куинс.

Запаси

Статистиките на федералната полиция за молбите за инспекция на правосъдното минало, каквато е наложителна при пазаруването на оръжия в магазин, удостоверяват тази тресчица - приблизително 2,3 милиона оръжия на месец за били купени през 2019 година, а този юни - 3,9 милиона оръжия, което е исторически връх.

"След изборите, нещата би трябвало да се успокоят, хората въпреки всичко нямат чак толкоз пари ", счита обаче Джон Де Лока.

Чад Уинклър от своя страна напомня, че има пик на покупките преди всеки избор. Според него притежателите на оръжия, към 30 % от пълнолетните хора в Съединени американски щати, натрупат ресурси заради боязън от вероятно стягане на законодателната уредба. Кандидатът на демократите Джо Байдън, който желае да забрани полуавтоматичните и автоматизираните огнестрелни оръжия, провокира безпокойствие у Алисия  Алисия Истинското име фолк певицата Алисия е Ася Пламенова Дойчева, родена в Ихтиман. Очите на Алисия Бруър, пристигнала със брачна половинка си в учебното заведение "Бундокс ", с цел да се научи да борави с тяхната чисто нова (полуавтоматична пушка, б. ред.) АР-15.

"Искаме да си запазим правата, които са ни обезпечени от Втората корекция в Конституцията " на Съединени американски щати, добавя тя, преди да легне по стомах на земята и да стартира тренировката. Каквито и да са претекстовете на купувачите на огнестрелни оръжия, едно нещо е несъмнено: "Нашият бранш ще преживее една чудесна година ", акцентира Черноф, притежателят на нюйоркския оръжеен магазин. "Това е ужасно, само че в случай че гледаме на него като на отражение на протичащото се в страната, то е тъжно ", добавя той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР