От седмици във Висшия съдебен съвет (ВСС) неофициално се обсъжда

...
От седмици във Висшия съдебен съвет (ВСС) неофициално се обсъжда
Коментари Харесай

Нови страсти около Съдебната палата в София

От седмици във Висшия правосъден съвет (ВСС) импровизирано се разисква концепцията Съдебната палата в центъра на София да мине под крилото на Върховния касационния съд (ВКС).

ФАКТИ изпрати питане до Висш съдебен съвет и Върховен касационен съд, само че досега няма отговор.

Намерението да се върне Съдебната палата на Върховен касационен съд е противоречиво, в случай че се вземе в поради, че преди 2 години самият Висш съдебен съвет реши да я даде за ръководство на Софийския апелативен съд (САС). Причинната тогава беше, че някогашният ръководител на Върховен касационен съд Лозан Панов беше разрешил в постройката гладко да се снима клип, възхваляващ потреблението на опиати, секс и оръжие.

Сменянето на притежателя на Съдебната палата съответства с началото на пандемията от COVID-19 и натрапен цялостен локдаун в България. Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева обаче сподели, че провокациите не я плашат.

Успешно бяха въведени противоепидемиологични ограничения в Съдебната палата.

Освен това в къси периоди стартира онлайн лъчение на съвещания по каузи, които съставляват публичен интерес.
Така в изискванията на международна пандемия ръководителят на САС сподели, че българското правосъдие не изостава от най-хубавите практики на водещите демокрации.

През последните две години ръководителят на Софийския апелативен съд сподели, че умее да ръководи Съдебната палата като добър собственик.

Всяка година ръководителят на САС организира по над 20 броя публични поръчки, които са свързани със стопанисването на Съдебната палата и естествената работа на всички намиращи се в нея институции.

До момента няма скандал по нито една от публичните поръчки.

Това би трябвало да накара кадровиците в правосъдната система да помислят и одобряват обстоятелството, че нещо, което работи, не се пипа или ремонтира.

Не би трябвало да се сменя стопанина на Съдебната палата, а да се поддържат положителните практики от последните две години.

В противоположен случаи може да се спекулира, че апетитната хапка не е постройката, а предстоящите нови публични поръчки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР