От седмица насам всеки работещ в Италия трябва да може ...

От седмица насам всеки работещ в Италия трябва да може

Италия го доказа: Зеленият сертификат върши работа

От седмица насам всеки работещ в Италия би трябвало да може да потвърди, че е имунизиран, преболедувал или недавна тестван. А тъй като тестванията се заплащат, готовността за имунизации логично пораства, написа в собствен разбор.

55-годишният зидар Едуардо дълго време не е бил сигурен наистина ли да се имунизира против ковид. Сега макар че ще го направи, споделя той, стоешком пред входа на имунизационния център до гара "Термини " в Рим. "Нуждая се от зелен документ. Там, където работя, ми го изискват ", изяснява мъжът. Още по темата23 окт 2021 12:0213723 окт 2021 09:3263321 окт 2021 23:30119Ваксинация след месеци съмнение. Едуардо, който e от Еквадор и живее от осем години в Рим, не е единственият. Пред пункт за имунизации са се наредили доста чужденци, които в Италия работят като домашни помощници, болногледачи или строители. От 15-и октомври насам и те би трябвало да имат зелен документ, с цел да могат да работят. Това значи да са ваксинирани, преболедували или недавна тествани.

Ваксина или тест-изберете сами


Изискването за зелен документ на работното място е обвързвано със устрема на държавното управление да усили още готовността за имунизация. След въвеждането на новите разпоредби, бройката на имунизациите, които се слагат всеки ден, се повиши с 35 %, споделя основният епидемиолог на Италия Франческо Паоло Филиуоло. Актуалните данни сочат, че това равнище се е запазило.
Редакцията предлага

За разлика от Едуардо, 49-годишният Кристиано Мамети не желае да се имунизира. Затова таксиметровият водач стои пред една аптека и чака тест. "Правя го, тъй като би трябвало да работя. Дойдох преди работа, с цел да си създам тест за ковид ", изяснява Мамети. На всеки два дни мъжът идва до аптеката, където си прави тест, който му коства 15 евро. Негативният резултат му разрешава да работи 48 часа.

"Много е скъпо-излиза ми сред 150 и 180 евро месечно ", споделя Мамети. Това са огромни разноски, с цел да можеш да работиш. Ваксинацията е безвъзмездна, само че за таксиметровия водач по "лични аргументи " тя не е алтернатива. Докато зеленият документ е в действие, той ще се тества на всеки два дни.

Протестите против новите разпоредби утихнаха

В цялата страна бройката на тестванията се е увеличил повече от четири пъти след въвеждането на зеления документ, а в някои дни се вършат повече от половин милион. От държавното управление регистрират това като позитивен резултат от зеления документ. По-огромният брой проби дава по-положителна картина на инфекциозната обстановка и в следствие значи по-положителна отбрана за популацията.

Но бройката на болничните в Италия също се е увеличил след въвеждането на зеления документ. Вестник "Кориере каузи Сера " заяви за този феномен със заглавието: "Фалшивите заболявания на съперниците на зеления документ ".

Протестите против новите разпоредби в това време утихнаха. Демонстрации не престават да се организират единствено в северноиталианския град Триест. Там синдикатът на докерите прикани към нови митинги.

Италия е измежду първенците по имунизации

Министър-ръководителят Марио Драги неведнъж акцентира, че не престава да държи на зеления документ. Фактът, че Италия пострада тежко от пандемията, слага на политиците дилемата да работят поредно, с цел да предотвратят повторното експлоадиране на пандемията, съобщи Драги. "След като имаме 132 000 смъртни случая, нашата съвест би трябвало да ни накара да извършим всичко допустимо и належащо. "

Досега политиката на Драги съумява да удържи покачването на случаите, което се очакваше през есента. Седмичната заболеваемост на 100 хиляди души сега е 35-една от най-ниските в Европа, а процентът имунизирани измежду пълнолетното население на Италия е един от най-високите-82 на 100.

Източник: dnes.bg