От създаването си до днес административните съдилища се превърнаха не

...
От създаването си до днес административните съдилища се превърнаха не
Коментари Харесай

Радев: Административните съдилища са  гарант за развитието на правовата държава

От основаването си до през днешния ден административните съдилища се трансфораха освен в бранител на правата и законните ползи на жителите и техните организации, само че са и поръчител за развиването на положителната администрация и на правовата страна, в която всесилен е единствено законът.

Това съобщи президентът в приветствието си към участниците в научна конференция, отдадена на 110-ата годишнина от основаването на Върховния административен съд и 15-ата годишнина от основаването на 28-те административни съдилища на територията на България, оповестиха от прессекретариата на президента.

Можем единствено да се гордеем с далновидността на нашите предшественици, които още през 1912 година, макар сложния исторически интервал, прозряха, че държавното ръководство е неразривно обвързвано със законосъобразността на неговото практикуване и напълно естествено тази концепция устоя провокациите на времето, уточни президентът. По думите на, развиването на административното правораздаване значи развиване на държавността.  

„ В последните нелеки години, в които нееднократно сме били очевидци на блокаж на държавните институции, точно административните съдии продължаваха праволинейно да следват своята задача и да връщат доверието на българските жители в държавността “, съобщи. В приветствието си той акцентира също, че в редица интернационалните ранглисти качеството на работата на институциите от ден на ден се утвърждава като водещ фактор за привличане на директни задгранични вложения. Президентът поздрави административните съдии и за това, че с помощта на професионализма и всеотдайността им България е на водещите позиции по експедитивност на правосъдния развой в административното правосъдие. „ Този факт ни дава убеденост и вяра, че България има капацитет да заема своето почтено място в европейското семейство “, добави президентът.

По време на форума през днешния ден в София  ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков връчи на президента почетния знак на съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР