Американски съдия ще определи дата на процеса срещу Тръмп за опитите му да отмени изборите през 2020 г.

...
От Сара Н. ЛинчВАШИНГТОН (Ройтерс) – Федерален съдия в понеделник
Коментари Харесай

От Сара Н. Линч

ВАШИНГТОН (Ройтерс) – Федерален съдия в понеделник се очаква да определи начална дата наказателния процес срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по обвинения в опит да отмени поражението му на изборите през 2020 г. в неуспешен опит да се задържи на власт.

Наказателното дело, заведено във Вашингтон, окръг Колумбия, от специалния прокурор Джак Смит е едно от четири, пред които Тръмп, фаворитът за републиканската президентска номинация през 2024 г., е изправен в момента и този, който най-общо разглежда опита му да върне загубата си от демократа Джо Байдън.

Тръмп, който в четвъртък се появи на затвор в Джорджия, за да бъде изправен пред щатски наказателни обвинения за опит да отмени поражението си там, не се очаква да присъства на изслушването в понеделник.

Тръмп преди това се нахвърли срещу окръжния съдия на САЩ Таня Чуткан, като каза без доказателства, че тя е предубеден към него. Той представи и четирите наказателни преследвания като политически мотивирани опити да му попречат да се върне на власт.

Офисът на Смит предложи да започне процеса на 2 януари 2024 г., около 11 месеца преди деня на изборите, и го прогнозира ще отнеме четири до шест седмици. Адвокатите на Тръмп поискаха от Чуткан да отложи процеса до април 2026 г.

„Общественият интерес е в правосъдието и справедливия процес, а не в бързането на присъдата“, пишат адвокатите на Тръмп в искането си.

< p>Адвокатите на Тръмп се оплакаха, че правителствените 11,5 милиона страници с доказателства ще отнеме време за сортиране, като казаха, че ако страниците бяха подредени, те биха се извисили доста над паметника на Вашингтон и биха се равнявали на четене на „Война и мир“ на Лев Толстой. 78 пъти на ден, всеки ден, от сега до избора на жури."

"За да представим 11,5 милиона страници в някаква перспектива, започнахме да изтегляме първоначалната продукция на правителството на 13 август 2023 г. Два дни по-късно тя все още се изтегля“, пишат те.

Прокурори от офиса на специалния прокурор на САЩ Смит казват, че подобни сравнения не са „нито полезни, нито проницателни“.

Те твърдят, че огромна част от доказателствата съдържат записи, до които Тръмп е имал достъп, като собствените му туитове и изявления за кампанията, както и публични записи като тези, публикувани от ръководената от Демократическата партия избирателна комисия в Камарата на представителите на САЩ, която разследва нападението на 6 януари срещу Капитолия.

Едно голямо логистично предизвикателство, пред което са изправени Тръмп и неговият правен екип, е как да насрочат съдебни дати в четири предстоящи наказателни процеса, докато бившият президент води кампания за завръщане в Белия дом.

В Джорджия, където Тръмп е изправен пред рекет и други държавни обвинения, свързани с предполагаемите му усилия да отмени поражението си на президентските избори през 2020 г. там, окръжният прокурор Фани Уилис поиска от съда да определи дата 4 март 2024 г.

Миналата седмица съдия се съгласи да определи дата за процеса на 23 октомври за съобвиняемия на Тръмп, адвокат Кенет Чезебро, след като той поиска бърз процес. Съдията все още не е определил дата за процеса за другите обвиняеми, въпреки че Сидни Пауъл, адвокат, който съветваше Тръмп и насърчаваше фалшиви твърдения за измами след изборите, също поиска бърз процес.

Тръмп вече е определен ще бъде изправен пред съда в Ню Йорк на 25 март 2024 г. по отделни щатски обвинения за укриване на мълчаливо плащане на порно звезда, въпреки че окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг по-рано посочи, че е готов да се консултира с други власти за разрешаване на конфликти в графика.

Тръмп също трябва да бъде изправен пред съда във Флорида на 20 май 2024 г. по федерални обвинения, повдигнати и от Смит, твърдейки, че той незаконно е задържал секретни записи след напускането на Белия дом и се е опитал да възпрепятства правосъдието.

Той се призна за невинен по обвиненията в Ню Йорк, Флорида и Вашингтон. Той скоро ще бъде изправен пред съда в Джорджия, където също се очаква да пледира невинен.

Понеделник ще отбележи втория път, в който адвокатите на Тръмп ще се явят пред Чуткан, за да обсъдят досъдебната логистика.

< p>На последното изслушване Чуткан предупреди, че Тръмп трябва да спре да публикува подстрекателски изявления онлайн за свидетели или други, замесени в случая.

(Репортаж от Сара Н. Линч; редакция от Скот Малоун и Бил Беркрот)< /p> Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР