Oт сън спомен няма“, са казали хората, но истината е,

...
Oт сън спомен няма“, са казали хората, но истината е,
Коментари Харесай

Сънищата, които промениха света

„ Oт сън спомен няма “, са споделили хората, само че истината е, че бъркат. Има, и освен това от време на време тези мемоари и сънища трансформират целия свят. Вижте някои невероятни истории, след които ще ви се прииска по най-бързия метод да гушнете възглавницата. Успех, и нека и на вас ви се присъни нещо гениално като на героите по-долу…

Менделеев и неговата таблица

Казват, че един път Дмитрий Менделеев работил три дни без отмора преди да си разреши да затвори очи за няколко минути. И вместо да спи десетина часа, както вършат множеството нуждаещи се от отмора хора, Менделеев имал къс, само че изчерпателен сън. Присънила му се подредбата на химическите детайли, която вечно трансформира историята на химията. Затова, след едвам 20 минути захлас, той ненадейно се събудил като жилнат и незабавно записал сънуваното на лист.

„ Сънувах таблица, в която всички детайли бяха заели своите строго избрани места. Събуждайки се, незабавно я записах на лист хартия. Само на едно място по-късно трябваше да внеса корекция “.

„ Yesterday “

Пол Макартни е на 22 години, когато се разсънва с готина мелодия в главата си и си споделя „ Това е отлично, само че какво е то? “ Вдъхновен, той незабавно станал и почнал да възпроизвежда музиката на пианото си, като бил сигурен, че слушал тази ария още преди няколко години и в този момент просто си я спомнил подсъзнателно. Когато след време се оказва, че това е негова лична мелодия, Макартни скицирал шеговит текст: „ Scrambled eggs, oh, my baby, how I love your legs “ („ Бъркани яйца, о, скъпа моя, по какъв начин обичам твоите крайници “). За благополучие, по-късно текстът бил изменен в настоящия си тип.

 

Да сънуваш Франкенщайн

Веднъж Мери Шели скучала дружно със брачна половинка си Пърси Биш Шели и други известни литературни създатели, когато решили да си устроят малко писателско състезание.

Дали от огромното предпочитание да се потвърди, само че Мери изпаднала в креативен ступор – досега, в който не отишла да си легне и не й се присънило „ едно злокобно привидение на мъртвец на мъж, който почнал да демонстрира признаци на живот, когато проработил мощен мотор и той взел да се движи с тежки, безжизнени придвижвания “. Развълнувана от обстоятелството, че креативният ступор я оставил, Мери решила, че „ в случай че това ме е уплашило мен – значи ще уплаши и другите; и всичко, което ми би трябвало – това е единствено да опиша чудовището, което ми се присъни в моите среднощни кошмари “.

Как се ражда „ Здрач “-ът

Без значение дали сте почитатели на фентъзи историите или на кръвожадни върколаци, би трябвало да признаете, че Стефани Майер е основала творба, която съумя да впечатли читателите. И тя се дължи на един шеговит сън. Както споделя писателката в изявление през 2009 година, присънили й се двама души на дребна кръгла поляна измежду блестящи слънчеви лъчи. Единият бил млад, хубав мъж, а другата – нормално момиче. Младият мъж бил върколак, който се опитвал да изясни на спътницата си какъв брой мощно желае да се грижи за нея и, в същото време, какъв брой доста желае да я убие. Така била сложена основата на бъдещия разказ, трансформирал се в шлагер измежду младежите.

Терминатор

Някога сънували ли сте призрачен сън с безпощадния киборг-убиец от бъдещето Терминатор, който бе изигран от Арнолд Шварценегер? Е, режисьорът на кино лентата Джеймс Камерън е сънувал. Той таман се борел с интензивна тресчица, когато в съня му се явил облик на робот, пълзейки по пода с нож в ръка. Интересното е, че очевидно най-хубавите хрумвания на Камерън му идват на сън, тъй като точно по този метод му хрумнала концепцията и за „ Аватар “.

Как била основана иглата на шевната машина

Елиас Хоу, изобретателят на актуалната шевна машина, бил изправeн пред огромен проблем – по какъв начин да накара общоприетата игла да работи в неговото ново откритие. Тогава, както написа списание „ Популярна механика “ през 1905 година, той задремал и сънувал следното: присънило му се, че построява шевна машина за нечовечен крал в непозната страна.

Кралят му дал 24 часа да приключи изобретението си и да го накара да работи, само че макар многочислените си опити, Елиас се провалил в задачата. На разсъмване го повели към екзекуция и тъкмо в този миг Елиас забелязал, че копията на съпътстващите го бойци имат дупки покрай върха си.

Веднага схванал, че това е решението на казуса му с иглата за шевната машина. Елиас почнал да се моли за доъплнително време и в този миг се събудил. Часовникът показвал 4:00 сутринта. Тогава бързо се облякъл и отишъл в работилницата си, а до 9:00 часа моделът игла с дупка в края към този момент бил подготвен.

Тайната на ДНК

Загадъчната форма и конструкция на ДНК-то се изплъзвало на учените чак до 1953 година, когато доктор Джеймс Уотсън сънувал сън, който го навял на мисълта за двойната серпантина. Според легендата в съзнанието на Уотсън се явили две преплетени змии, разположили главите си в двата противоположни края. Според други, докторът, награден по-късно за откритието си с Нобелова премия, в действителност видял серпантина на в двете посоки стълбище.

„ Мизъри “ на Стивън Кинг

Ако най-продаваните създатели в света ни служат за образец, то наподобява, че всички би трябвало да запомним най-лошите си кошмари и да ги превърнем в блокбастъри. Такъв е и казусът с героинята от романа на Стивън Кинг „ Мизъри “, която се присънила на писателя по време на полет в аероплан. „ Имах сън за една жена, която държеше публицист в плен, а по-късно го умъртви, одра, нахрани с останките му свинете си и подвърза романа му със личната му кожа. Казах си: „ Трябва да напиша тази история “. Разбира се, историята се промени малко по време на процеса. Но аз написах първите 40 или 50 страници незабавно след кацането, седнал на стълбите сред първия и втория етаж на хотела. “

 

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР