От самото начало беше ясно, че ще е трудна коалиция.

...
От самото начало беше ясно, че ще е трудна коалиция.
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев: Правителство на малцинството няма да издържи дълго

От самото начало беше ясно, че ще е сложна коалиция. За да можеш да ръководиш такава коалиция, би трябвало да имаш освен разсъдък, само че такт и усет, внимание, да си процедурно доста добре квалифициран, да имаш нюх за това кой къде го боли. Аз съм доста песимистичен, че това нещо може да продължи. Това сподели някогашния министър на образованието Даниел Вълчев в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

Според него държавно управление на малцинството няма да издържи дълго. „ Единственото, което би го удържало е обстоятелството, че на никой не му се върви на избори. Правителство без парламентарна поддръжка не може да направи никаква промяна “, разяснява той.

Той уточни, че в тази ситуация партиите, които са най-несъвместими – Българска социалистическа партия и Демократична България, са останали най-стабилни.

Даниел Вълчев разяснява и тематиката за Северна Македония като мотив за раздробяване на обединението. Според него тя е огромен проблем, още повече, че Кирил Петков основава усещането на човек, който е подготвен да направи компромис с този въпрос. По думите му е правно допустимо министър председателят да вдигне еднолично ветото. „ Дано това не се случи. Македония не е незначителен въпрос за България и към него би трябвало да се подходи отговорно “, добави Вълчев.

„ Канцлерът на Германия не идва всеки ден в България. Може би беше рационално българското държавно управление да сложи доста ясно въпросите, които пък България я интересуват, да вземем за пример по кое време най-сетне България ще влезе в „ Шенген “. Защо не слагаме този въпрос? Защо одобряваме непознатия дневен ред пред нашия дневен ред? “, попита Вълчев.

Той разяснява и тематиката за законопроекта за промени в Закона за КПКОНПИ. „ Големият проблем съгласно мен не е, че те нямат проверяващи функционалности, а това ние в България желаеме ли да има гражданска конфискация, тъй като това е едно оръжие, което доста деликатно би трябвало да се употребява. Ние, вместо да забележим кои са гаранциите, че това ще се употребява съгласно замисъла на закона, вървим към друго – да сменим едно име с друго “, съобщи юристът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР