От само себе си се разбира, че за хирурзите е

...
От само себе си се разбира, че за хирурзите е
Коментари Харесай

"Умни" ръкавици помагат в обучението на студенти-хирурзи

От единствено себе си се схваща, че за хирурзите е от сериозно значение да пипат доста тънко и внимателно. Сега едни " умни " хирургически ръкавици за образование са проектирани да наблюдават придвижването на ръцете на носещите ги и да дават противоположна връзка за техниката на ръцете. Приложението на системата е обвързвано най-много с работата на студентите по медицина.

Латексови ръкавици с вградена електроника са проектирани от екип на австралийския университет в Западен Сидни. Третото потомство прототипи сега към този момент се изпитва от хирурзи-стажанти в английската болница в Ливърпул, написа TechNews.bg.

Всяка ръкавица има плосък кабел, минаващ по задната част на палеца, показалеца и междинния пръст. Всеки от тези кабели на собствен ред има голям брой IMU (инерционни измервателни единици), инсталирани по цялата си дължина. Така той " следи " придвижването на всеки сегмент на пръста – има общо девет измервателни детайла във всяка ръкавица.

В плануваната дефинитивна версия на технологията данните следва да се събират в дребна платка, инсталирана на гърба на всяка ръкавица. Оттам те би трябвало да се предават посредством Bluetooth към приложение, работещо на близкия смарт телефон, таблет или компютър. Докато студентите практикуват процедурите, които учат, софтуерът може да прави оценка по какъв начин придвижването на ръцете им подхожда на това, което се смята за идеално за задачата.

" Самостоятелното записване на придвижването не е задоволително ", споделя водещият академик доктор Гоф Луи.

" Нашият метод включва азбучник от записи от опитни хирурзи, изпълняващи дадените задания, с които студентът следва да се оправи. Технологията ни разрешава да съпоставяме сходството ", добавя още доктор Гоф Луи.

Изследователите категорично акцентират, че ръкавиците са предопределени да добавят процедурите на образованието, а не да го заместват. Технологията би могла да откри приложение и в други области, където сръчността има значение, да вземем за пример музика или изкуство.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР