От руската компания ТВЕЛ, които произвеждат ядрено гориво, са готови

...
От руската компания ТВЕЛ, които произвеждат ядрено гориво, са готови
Коментари Харесай

От руската ТВЕЛ са готови и за търг за доставка на гориво за Козлодуй

От съветската компания ТВЕЛ, които създават нуклеарно гориво, са подготвени да играят на търг за доставки за АЕЦ "Козлодуй ".

От компанията и в този момент имат дълготраен контракт, съобщи в отговор на въпроси на български публицисти старшият вицепрезидент за търговията и интернационалния бизнес на компанията Олег Григориев. Григориев взе участие на конференция на президента на ТВЕЛ Наталия Никипелова в границите на интернационалния конгрес "Атомекспо -2019 " в съветския курорт Сочи, написа "24 часа ".

"Ако европейската комисия изисква търг, ние сме подготвени да участваме ", сподели още Григориев. Той разясни, че договорът на съветската компания с АЕЦ "Козлодуй " е дълготраен, само че в него има варианти - ТВЕЛ може да продължи доставките, а може и да се яви на търг, зависело от решението на централата. Вицепрезидентът разясни, че когато работи в чужбина, ТВЕЛ се преценява с разпоредбите на страната и в случай че Европейска комисия изисква търг, то само че няма въпроси.

Относно конкуренцията с американската "Уестингхаус " представителят на съветската ТВЕЛ съобщи: в случай че те са подготвени да се състезават с нас и ние сме подготвени. Преди месеци организацията по доставките на Евратом изиска търг. Кой да е той, зависи от периода на настоящия контракт.

През 2020 година ще стартира зареждането с новия вид гориво на ТВЕЛ и на пети блок на "Козлодуй ". В шести реактор половината от касетите към този момент са от новия вид. Президентката на ТВЕЛ Никипелова съобщи, че през ноември 2016 г.е било първото зареждане с новото гориво на VI блок и повдигане на мощността му със 104%.

Според Григориев от идната година и 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй " ще стартират да употребяват новото по-ефективно гориво, което оказва помощ на реактора да работи с по-голяма мощ и да бъде спиран за зареждане по-рядко, заяви БНР.

В момента новият вид гориво се употребява в 6-и блок на атомната ни централа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР