От Родопите до Барбастро, Барселона – или как един кмет

...
От Родопите до Барбастро, Барселона – или как един кмет
Коментари Харесай

От Родопите до Испания – или как един кмет остави властта, за да емигрира ВИДЕО

От Родопите до Барбастро, Барселона – или по какъв начин един кмет остави властта, с цел да емигрира. За това споделя Миролюба Бенатова в следващия епизод от поредицата си по Нова телевизия.

Барбастро е 17-хилядно градче на 200 км от Барселона. Известно е с десетките винарни на международно равнище. Там се е родил и създателят на скандалния католически медал „ Опус Деи”.

За българите от село Стоманово Барбастро е дом, късмет, триумф, настояще и бъдеще.

Бетонът, който леят на обекти от Барбастро до Барселона е тяхната златна жилка, от която съумяват да обезпечат непоклатимост на фамилиите си и работа на десетките пристигнали след тях.

Юлиян Ранчев е кмет на село Стоманово, когато му се обаждат с предложение от Испания да работи в строителството. „ Аз напуснах, тъй като тези хора, които ме бяха избрали избягаха. Така се случи, тъй като бяха доста малко средствата в България, въпреки и да си кмет “, споделя той.

„ Мандатът ми беше от 2003 до 2007 година Издигнаха ме от Движение за права и свободи, инцидентно ме извикаха и ми споделиха „ ще те издигнем за кмет и ще станеш “. Доган ми даде обещание, че ще асфалтират пътя към селото и си удържа на обещанието.

Сега има път, само че няма село.

Дойдохме през 2007 година В България брутната ми заплата като кмет беше 332 лева Като ми се отвори късмет да дойда в чужбина, заплатата беше 1200 – 1500 евро. Не скърбя, че напуснах, удовлетворен съм “, споделя Ранчев.

За фамилията на някогашния кмет Испания е избавление. Синът му Алекс се разболява от левкемия, когато е на 1 годинка, а през днешния ден към този момент няма и помен от рака на кръвта.

„ Хубаво е, че се случи тук. Ако бяхме в България с неговата болест – смут напряко.

Тук всичко е гратис и аз като съм обезпечен цялото ми семейство е здравно обезпечено “.

Юлиян Ранчев и брачната половинка му са безапелационни, че фактът, че са в Испания е избавил живота на детето им. „ Аз в България нямаше да мога и да смогна с тази мизерна заплата, да се излекува детето “, споделя някогашният градоначалник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР