От РИСОВ във Враца съобщиха, че обезвреждането на опасните вещества

...
От РИСОВ във Враца съобщиха, че обезвреждането на опасните вещества
Коментари Харесай

РИОСВ-Враца: Обезвреждането на опасните вещества в Химко върви по план

От РИСОВ във Враца оповестиха, че обезвреждането на рисковите субстанции в "Химко " върви по проект.
От инспекцията изпратиха подробна информация до организация BulNews след питане от медията ни по отношение на дейностите, осъществени на мястото.
Публикуваме цялостния отговор без редакторска интервенция:
Във връзка с Ваше питане по отношение на обезвреждането на рисковите химикали на плащадката на „ Камибо “ ЕООД-ТП „ Хименерго “, гр. Враца (бивш цех „ Химко “), Ви уведомяваме следното:
Към 15.08.2022 година дейностите по неутрализация на остатъчните количества серовъглерод, намиращи се в цистерните на територията на някогашния цех „ Химко “ се правят според периодите, заложени в направения и показан в РИОСВ-Враца, от „ Балкан Ресурс “ ЕООД, график за работа на „ Площадка серовъглерод “.
Във връзка с осъществени от РИОСВ-Враца периодически инспекции по повод осъществяване на дейностите по контракта от „ Балкан Ресурс “ ЕООД е показан отчет, според който дейностите завършват. Малкото останало количество серовъглерод е изтеглено благодарение на сонда и е събрано в две цистерни. Там е обезвреден благодарение на химически реагент. След неутрализацията, водата от бетонните кафези е изтеглена до равнището на бетонните фундаменти върху които лежат цистерните, които са напълно открити, с цел да се даде опция за създаване на скеле към тях, за нарязване.
От страна на РИОСВ-Враца е изискана писмена декларация от „ Камибо “ ЕООД и от компанията реализатор по контракта „ Балкан Ресурс “ ЕООД, че водата от дъното на басейните и наличния серовъглерод от цистерните са обезвредени и дейностите са приключени.
Към момента се правят подготвителни работи за ремонт на оборудванията. В РИОСВ-Враца, от „ Балкан Ресурс “ ЕООД е показана технология за нарязване на цистерните, според която в клетката в която ще се реже се ревизират равнищата на водата в цистерните.
Работата по унищожаване на цистерните е договорирана с компания, която ще даде сертифицирани реализатори.
Всички разказани дейности следва да бъдат съгласувани и следени от РД ПБЗН-Враца.
Към момента се съблюдават периодите, заложени в направения и показан в РИОСВ-Враца, от „ Балкан Ресурс “ ЕООД, график за работа на „ Площадка серовъглерод “.
РИОСВ-Враца реализира регулярен надзор на място, по отношение на екологосъобразното неутрализиране на рисковите химикали.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР