От Римския стадион до подлеза на бившата аптека Марица от

...
От Римския стадион до подлеза на бившата аптека Марица от
Коментари Харесай

 „Алея на книгата“ превзема Малката главна

От Римския стадион до подлеза на някогашната аптека Марица от ранни зори се приготвят за единадесетото издание на фестивала „ Алея на книгата “. Най-мащабното пътуващо книжно ревю в страната започва маршрута си през днешния ден от Европейската столица на културата дружно с литературния празник на града – „ Пловдив чете “ и ще продължи до 16-и юни, неделя, в това число.

Едва час след началото на събитието, по протежението на Малката основна към този момент крачат десетки литературни фанатици. Те преглеждат и се ровят с интерес, докосвайки се до нейно величество книгата.

Сред любопитните читатели е и надарената Мария Костова, която е воин в завладяващата поредност на „ Марица “ – „ Успелите деца на Пловдив “, защото завоюва първото място на тазгодишната Национална олимпиада по философия.

„ Обожавам да чета и по тази причина взех решение да се включа във фестивала като доброволец. Ще оказвам помощ при представянето на аудио-визуалната апаратура на Рене Карабаш - „ Писма на Омар до бъдещата му брачна половинка “, която ще се организира през днешния ден в изложба „ Пловдив “ в Капана “ – споделя Мария.

От през днешния ден десетте изложбени шатри, ситуирани пред Халите, показват най-хубавите издания на 25 издателства. Под един от белите найлонови куполи е Симеон Караиванов. Той за поредна година се включва в празника, консултирайки литературните фенове и насочвайки ги по отношение на ползите им. „ Все повече младежи четат у нас. Според мен е мит, това че младежта не се интересува от книгите. Напротив, в книжарниците към този момент е доста публикувана и тийнейджърската литература. И освен задграничните, а и българските създатели се търсят много. Емил Конрад да вземем за пример пожъна разтърсващ триумф с книгата си. И не е единствено той. Нека да гледаме по-ведро на нещата. Подрастващите не са толкоз необразовани, колкото ги изкарваме “ – споделя продавачът. По думите му една от най-търсените книги сега от младежта е „ Огън и кръв “ от Джордж Р. Р. Мартин.

Снежана Зашева също с усмивка оказва помощ на читателите в избора на книга. Според нея все по-търсени в последно време са пътеписите, и то не кои да е, а тъкмо тези, които са написани от известни пътешественици и откриватели.

На другите купчини с книги има и доста понижения с по -20% или -30% от началната цена. Това в допълнение впечатлява и приканва хората да се раздрусат из познати и непознати заглавия. Разходка всред хилядите бестселъри си прави Йоанна Дикова. Красивата млада дама обича актуалната българска литература и е обожател на поезията и прозата. „ Впечатлена съм от книгите на Димана Йорданова. Последното произведение, обаче, което прочетох беше „ Ти, непрестанна вест “ на Иван Ланджев “ – споделя Йоанна.

До края на деня се чакат още хиляди четящи да вършеят из книжните щандове. Атмосферата съумява да прехласне даже и тези, които не са доста запалени по словото.

„ Алея на книгата “ се организира дружно със 17-тото издание на литературния фестивал

„ Пловдив чете 2019 “, чийто уредник е ИК Жанет 45.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР