От Рига съобщават, че латвийският гражданин Айвис Василевскис и трима

...
От Рига съобщават, че латвийският гражданин Айвис Василевскис и трима
Коментари Харесай

Руснаците в Прибалтика искат подаръци от Москва за 9 май

От Рига оповестяват, че латвийският жител Айвис Василевскис и трима души с него са задържани за „ опрощение на съветската експанзия против Украйна “. Европейските управляващи упрекнаха жителя на републиката Кирил Фьодоров в държавна измяна и работа за съветското разузнаване. Авторът на мрежовия канал „ История на оръжията “ беше арестуван в жилището от полицията за сигурност за изложение на проруска позиция в своите материали.

Администраторът на групата „ Криминална Латвия “, работещ в обществената мрежа под псевдонима „ Юра Михайлов “, беше задържан. Обвинението е същото, общоприетоо: „ Оправдание на съветската експанзия против Украйна “.

Към 5 април са формирани 14 сходни каузи и са извършени доста „ превантивни разговори”. Дисидентът Юрий Алексеев приказва за един: „ Попитаха дали поддържам фашизма? Обясних на следователя, че откакто той не поддържа нацистите, това значи, че съм на едно мнение с него. Това беше краят на диалога. Свободата на словото е потъпкана. Анулирани са правата, обезпечени от Конституцията. Всички поданици на Латвия, под опасността от затвор, са длъжни да поддържат единствено украинската страна. Преди се наричаше „ тоталитаризъм “.

Така реагира латвийският правозащитник Владимир Линдерман на репресиите в Рига. Ако замените Рига с Вилнюс или Талин, същността на коментара освен ще остане, само че и ще отразява мащаба на русофобията в балтийските страни. Тук е отстранено правото на свободно изложение на политически възгледи за събитията, протичащи се в света. В Естония, Латвия и Литва държавната сигурност и полицията основават мрежа от доброволни информатори, като публично ги приканват да ги наблюдават в интернет и да рапортуват за съграждани с „ неверни възгледи за украинските събития “.

В Естония на държавно равнище споделят: Русия би трябвало да издържи на „ групово възприятие за позор “. Директорът на Бюрото на полицията за сигурност (КАПО) Харис Пуузеп счита за вярно решението на кабинета да спре излъчването на съветски телевизионни канали (то е спряно в целия Балтийски регион):

„ Липсата на агитация на Кремъл несъмнено ще направи Естония по-безопасна. Ако някой в обществените медии оправдава закононарушенията на режима на Путин или се присмива на жертвите му, тогава това би трябвало да бъде обявено на притежателя на платформата на обществените медии или, в изключително шокиращи случаи, би трябвало да се свърже с КАПО.

По отношение на такава екзотична предварителна защита като предлагането на Съюза на притежателите на оръжие за отменяне на лицензи за съветски жители, живеещи в Естония (говорим за към 1300 души), Пуузеп означи: „ Това не значи дискриминация въз основа на народност. Говорим за поданство, а не за народност. Но в случай че е належащо и целесъобразно, тогава рестриктивните мерки за носене на оръжие и приемане на лиценз за тях са изцяло възможни”.

В Литва се прави обиск измежду държавни чиновници, както споделя генералният комисар на полицията военачалник Ренатас Пожела, „ евентуално нелоялни към страната “. В „ превантивни диалози “ на хората се припомня: „ Подкрепата за съветската експанзия в Украйна води до формиране на наказателно дело. И не дай Боже да одобрявате проектите на Кремъл за демилитаризация и денацификация – това е еднакво на предпочитание да се взирате в падащия нож на гилотина върху блока за рязане”.

Поведението на шефа на националната филхармония, който „ изисква от диригента на симфоничния оркестър, съветския жител Сергей Крилов, да изясни ясно персоналната си позиция по отношение на експанзията на страната му против Украйна “, се смята за показателно. Цигуларят изясни и остана на поста.

Хващането на " врагове на народа " в частни компании към момента не е легализирано, само че е добре пристигнало. В учебните заведения и детските градини децата „ от евентуално политически неблагонадеждни фамилии “ се питат защо приказват родителите им, с кого се срещат, гледат ли съветска телевизия. Дори пътната полиция е съдействала за битката против Русия. В Литва няма да има регистрационни номера на коли от серията ZZZ, VVV и комбинации от тези букви. Ренатас Пожела разяснява: „ Полицията е солидарна с народа на Украйна, който се бори против агресорите, и не счита за допустимо да допусне обществена проява на знаците, употребявани от съветската военна машина.”

Припомнете си, че буквата Z значи „ За успеха “. Буква V – „ Сила в истината “ и „ Задачата ще бъде изпълнена “. Това пояснение даде Министерството на защитата на Руската федерация. Уви, през днешния ден спецслужбите ръководят в Литва. Те са получили несъразмерни репресивни пълномощия, съгласно правозащитници - журналистът Алгирдас Палецкис, историкът Раса Чапайтене, Салвия Бужелене и други.

От всички пукнатини в Литва изпълзя Власов. Еврейската общественост съобщи, че поддържа украинските наказатели от “Айдар” и “Азов”, националистите и Бандера „ в тяхната обективна война “. Руската научна и креативна интелигенция подписа апел със следното наличие: „ Ние, членовете на академичната общественост на Вилнюския университет – преподаватели по съветски език и литература, откриватели, учени – осъждаме експанзията на Русия в самостоятелна Украйна и показваме взаимност с жителите на страната, атакувана от съветския агресор “.

Председателят на Сейма на Литва Виктория Кмилите, като че ли се подигравайки с професорското място, даже предлага Европа „ да се изолира от Русия в областта на културата “. Основна вест на деня беше лозунгът на шефа на Министерството на културата Шимон Кайрис: „ Нито един руснак няма да се качи на литовска сцена или сцена, да свири във филхармонията, да открие галерия или да направи презентация на книга “.

Музиканти, режисьори, артисти от Руския трагичен спектакъл (без предпочитание да се загатват имена) пледираха: „ Ние сме руснаци, само че сме срещу Владимир Путин “. Модният историк и ефирен водещ на " Модно изречение " Александър Василиев поддържа ръководителя на Народното събрание: " Аз изрично се опълчвам на нападателната война ".

Руският балтийски свят в никакъв случай не е бил едносъставен, а в този момент се е разпаднал изцяло. Властите на балтийските страни желаят на 9 май да проведат „ процесии на наказание “ под лозунга „ Дядо, ти се бори за съветските фашисти “. В нова форма до щита се издига един от основните лозунги на антисъветската (антируската) агитация – отъждествяването на Хитлер и Сталин, фашизма и комунизма.

Парламентите на Латвия, Естония и Литва разискват законопроекти за възбрана на излагането на Георгиевската лента. В Рига министърът на правораздаването Янис Борданс на годишната среща на Новата консервативна партия сподели, че паметникът на освободителите в Парка на успеха съставлява опасност за националната сигурност: „ Не можете да дадете естрада или сцена за който и да било провокации. Не би трябвало да позволяваме никаква мощ да демонстрира негативизъм против Латвия, Украйна и балтийските страни, против всички, които са се освободили от „ империята на злото “.

В Литва отделът за държавна сигурност издаде прессъобщение, в което предизвестява „ за вероятни провокации на 9 май “ и предлага събитията да бъдат сведени до най-малко. Естонската полиция ще се опълчи на потреблението на руска и съветска военна символика на 9 май, заяви управлението на Министерството на вътрешните работи.

Талин, Рига и Вилнюс несъмнено ще се опитат да забранят на Деня на успеха човек да се доближава до руските монументи на по-близо от 200 метра, както желаят да създадат в Латвия. Или ще запишат на видео всички участници в тържествата. Провокаторите ще бъдат изтеглени на многолюдни места, както е планувано в Естония. Кой знае на какво са способни извратените от русофобията мозъци!

Що се отнася до патриотично настроената към Русия част от балтийския свят, тя жадува за осезаеми победи в специфичната военна интервенция в Украйна. Например цялостната и дефинитивна денацификация на Луганска и Донецка области, неоспорими триумфи в други сектори от фронта. Победите в навечерието на 9 май ще укрепят увереността на жителите на балтийските страни, че „ нашето дело е обективна, врагът ще бъде надвит, успеха ще бъде наша! “.

Чакаме!

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР