От решението на проблема с газовите доставки ще се съди

...
От решението на проблема с газовите доставки ще се съди
Коментари Харесай

Петър Ганев: Няма гаранция, че нов договор с „Газпром“ би бил спазен, тъй като и сегашният е нарушен

От решението на казуса с газовите доставки ще се съди за триумфа на този кабинет. Към момента няма аргументи за оптимизъм, а би трябвало да търсим разновидности, разглеждайки относително неприятен сюжет.

Това разяснява за БНР Петър Ганев - старши анализатор в Института за пазарна стопанска система. Той посочи, че няма гаранция, че нов контракт с " Газпром " би бил спазен, защото и сегашният е нарушен.

" Каквито и разногласия да има от ляво и дясно кой е отговорен, в последна сметка имаше контракт, който беше нарушен. В доста други страни, които пробват да съблюдават новите правила, също имаме нарушение на доставките, тъй че нямаме сигурен снабдител от страна на Русия. Трябва да се намират оптимално доста други възможности. Задължително би трябвало да се запълни оптимално и хранилището в Чирен ".

1/3 от газовото ползване у нас е от " Топлофикация-София, а друга 1/3 – от торовия цех в Димитровград и за тях би трябвало да се търсят решения. Ако цените на газа скочат с 60%, това " спомагателното би наляло огън в цялата полемика за инфлацията. В цяла Европа е такава картината. Към момента нашите компании съумяват да предадат тази по-висока цена на силата в крайната цена и да продължат да действат - нямаме голям растеж на банкрутите ", разяснява той в предаването " Преди всички " по " Хоризонт ".

Ако стабилно решение не се откри, Ганев чака да продължим да имаме високи равнища на инфлация.фИПИ предлага и свои решения за промени в обществените прехвърляния и услуги като нов метод към обществените отбрана.

В МТСП се разпределят над 3 милиарда лв.. 1 милиарда лева са за хората с увреждания. Още 1 милиарда са за децата и фамилии - най-вече детски надбавки, само че има и за деца с увреждания. Има средства и за дейна политика на пазара на труда по европейски стратегии. Около 300 милиона лева остават за обществено подкрепяне. Голямата част са помощите за отопление, изясни Ганев.

Тук са и предложенията на ИПИ: " Първо – по-голяма поддръжка към най-бедните - месечните обществени помощи; смяна на доходния аршин, обвързването му с линията на беднотия, т.е. увеличение на хората, които получават класическите обществени помощи, идентичен рентабилен аршин сред тези помощи и помощта за отопление, която ще стане съществена тематика през зимата за сметка на преосмисляне на ресурса в тези необятни ограничения, които споделих, да вземем за пример " поддръжка за деца и фамилии " на фона широкодостъпното данъчно облекчение ".

Според Ганев не е нужна нова актуализация на бюджета, а да бъде изработен първокласен подобен за следващата година: " Тези оферти, които вършим, са неща, които е значимо да станат в дълготраен проект и могат да влязат в действие последваща година. Няма потребност цялата бюджетна рамка да бъде сменяна през октомври ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР