От Регионалната здравна инспекция обявиха, че питейната вода от водопроводната

...
От Регионалната здравна инспекция обявиха, че питейната вода от водопроводната
Коментари Харесай

Питейната вода в три села край Варна не отговаря на нормите

От Регионалната здравна ревизия оповестиха, че питейната вода от водопроводната мрежа в три села край Варна не дава отговор на нормите. Това демонстрират данните от взетите проби през миналата отчетна седмица, оповестява.

В село Пчелник, равнището на колиформи е 36 КОЕ/100 мл, при норма 0.

В каптаж „ Изворите ” в село Любен Каравелово са регистрирани колиформи 9 КОЕ/100 мл.

В питейната вода от водопроводната мрежа на село Аврен пък са регистрирани нитрати над нормата – 85 мг/л, при норма – 50 мг/л.

В село Чайка отвън индикаторите е една социална чешма - „ Хаджийска чешма ”. Там нитратите също са над нормата. Измерените количества надвишават 100 мг/л, при норма 50 мг/л.

Издадени са 2 наставления до Ръководителите на ЕТР при „ ВиК-Варна ” ООД и до оператора на каптаж „ Изворите ” за предприемане на ограничения за контролиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед реализиране на сходство с условията на наредбата.

Издадено е 1 наставление до кмета на община Провадия за слагане на табела: „ Водата съдържа нитрати > 50 мг/л ” на локална социална чешма „ Хаджийска чешма ” в с. Чайка.

РЗИ-Варна предлага питейната вода със наличие на нитрати повече от 50 мг/л. да не се употребява за пиянство и подготвяне на храна от следните уязвими групи от популацията: бременни дами, кърмачки, кърмачета, хора със болести на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подобаващ метод консуматорите и общопрактикуващите лекари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР