От РБ-Глас народен питат за давността на престъпленията на комунистическия

...
От РБ-Глас народен питат за давността на престъпленията на комунистическия
Коментари Харесай

Давност за престъпленията на комунизма

От РБ-Глас национален питат за отминалостта на закононарушенията на комунистическия режим във връзка препоръчаните от Политическа партия ГЕРБ промени в Конституцията, които регламентират анулация на отминалостта на закононарушения, свързани с приватизацията. Това оповестиха от Реформаторския блок-Глас национален.
Реформаторите поясняват, че от правна позиция това не значи благосклонност към нарушителите. Премахването на отминалостта е гаранция за заслужено правосъдие и апел да няма отсрочване на законораздаването.

Премахването на отминалостта за закононарушения, свързани с приватизацията, с смяна в Конституцията слага възможните престъпления при раздържавяването наедно с закононарушенията против човечеството (за което има специфична спогодба на ООН), поясняват реформаторите. Това е преувеличаване до парадокс на смисъла на първите и неприемливо принизяване на вторите, считат от Република България.
Според реформаторите, предлаганата смяна е и неприятен сигнал към всички български и непознати вложители, работещи в страната, както и към тези, които отсега нататък имат намерение да вложат своите пари в бизнес у нас.
Според тях, в случай че Конституцията бъде изменена за това, то отминалостта би трябвало да отпадне и за:

Давността за закононарушенията на комунистическия режим. Тези закононарушения, в това число насилствената национализация, унищожиха демокрацията, човешките свободи и предприемачеството за 45 години в България. Тяхната потвърдена тежест е несравнимо по-голяма от хипотетичните закононарушения от приватизацията.

Давността за закононарушенията, свързани с разграбването на активите на българските външнотърговски сдружения в края на 80-те и началото на 90-те години.
Давността за закононарушенията в банковата сфера от средата на 90-те години на предишния век. Девет банкрутирали банки, няколко милиарда спестявания - на практика занулени и нито един наказан до ден сегашен.
Давността за закононарушения, свързани с концесиите; еврофондовете; митническите и данъчните измами и прането на пари, които унищожиха хиляди честни бизнесмени и са една от аргументите през днешния ден страната ни да е най-бедната в Европейски Съюз.
Реформаторите считат, че подобен метод би изразил действителното предпочитание на Народното събрание за сложна проверка на грешките и пороците на прехода.

Ако не падне отминалостта и за посочените закононарушения, съгласно Република България ще стане: "реабилитация на комунистическото минало на страната ни, основано на лъжата за богатата комунистическа страна, която е ограбена от демокрацията ".
Приемането само на промени за отминалостта за приватизацията препоръчано от ГЕРБ, ще бъде единствено нов щрих в цялостната посткомунистическа реторика за дискредитация на наложителните стъпки за основаване на пазарна стопанска система в България. Това е най-лошата "визитна картичка " за встъпване на България в първото й председателство на Европейски Съюз.
От Република България желаят препоръчаните промени да бъдат в член 31, алинея 7 от Конституцията на Република България. Писмото е подписано от представителя на Република България - Петър Москов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР