От разкъсани от войната романси до кървави и жестоки битки

...
От разкъсани от войната романси до кървави и жестоки битки
Коментари Харесай

16-те най-велики филми за Втората световна война

От раздрани от войната романси до кървави и жестоки борби - това са най-хубавите филми за Втората международна война , които изобразяват ужасите, които е изживяло човечеството.
Schindler`s List / Списъкът на Шиндлер (1993)
Това е един от най-великите филми на всички времена и несъмнено най-хубавата работа на Стивън Спилбърг.
Оскар Шиндлер е огромен немски предприемач, който отваря фабрика в Полша през Втората Световна Война. Ставайки очевидец на зверствата от страна на нацистите върху еврейското население обаче, той става извънредно човечев и трансформира фабриката си в лагер на спасението за евреите.
Филмът е основан на същинската история на Оскар Шиндлер, който съумява да избави близо 1100 евреи от обгазяване в лагерите в Аушвиц.

Das Boot / Подводница U-96 (1981)
Това е филм за войната и мъжете по време на война. Разказва за млади мъже съвсем момчета, които са жадни за завършения, завладени от нацистката агитация и чудесата на технологията.
С подготвеност те се отдават на рисковото предизвикателство против силите на природата – да живеят в подводница, с която да се борят против един незабележим зложелател. Много от тях са без никакъв опит. Те занапред ще видят ужасите на войната, без да са изпитвали нито самотност, нито обезсърчение. В ужаса на живота под водата, другите възможности пред тях са мрачни. От 40 хиляди мъже в немските подводници през Втората международна война, 30 хиляди не се завръщат.
Филмът на Волфганг Петерсен получава шест номинации за „ Оскар “ през 1983г. Има 13 награди и 5 други номинации.

Patton / Патън (1970)
" Патън " е названието на военачалник Джордж Патън, прочут танков пълководец от Втората международна война.
Филмът споделя историята на Патън като се наблюдава дейностите му в северна Африка, през нашествието на Германия и рухването на третият Райх. Неговият извънреден боен талант е провокирал почит даже у германците, и е бил незаслужено подценен от съдружниците...

Inglourious Basterds / Гадни копилета (2009)
По време на Втората международна война, отряд американски бойци евреи, познати като „ Копилетата ”, са особено вербувани и изпратени в окупираната от нацистите Франция, с цел да избиват, изтезават, скалпират и вдъхват автентичен смут във враговете си.
И те не са единствените, жадни за възмездие – фамилията на младата Шошана е избито от нацистите, а тя съумява да избяга в Париж. В огромния град си намира работа в киносалон, където се среща с немски боен воин, който се влюбва в нея.
Той даже съумява да убеди началниците си да пуснат следващата си агитация в нейното кино – идеалната опция за Шошана да отмъсти на окупаторите.

The Pianist / Пианистът (2002)
Владислав Шпилман е пианист във Варшавското радио. Когато нацистите окупират Полша, той става очевидец на основаването на еврейското гето и на депортирането на фамилията си.
Благодарение на своя шанс съумява да се измъкне, известно време остава затворен, след това се свързва със съпротивата и се крие, с цел да оцелее. Месеците минават и той към този момент не свири на пиано.
" Пианистът " е роман за невероятната орис на видимо елементарен човек, който Ейдриън Броуди интерпретира с непредвидена експресия. 

Pan`s Labyrinth / Лабиринтът на фавна (2006)
Годината е 1944-а. Малката Офелия е принудена да заживее в дома на втория си татко, защото майка й Кармен всеки миг ще роди.
Тя ненавижда новия си живот и новия си татко - тираничният кап. Видал (невероятно злокобно осъществяване на Серхи Лопес). Той е твърдо решен да унищожи до крайник смелите макис - размирен сили, които, на инат на всичко, не разрешават духа им да бъде грохнал от фашистите. Офелия намира сродна душа в лицето на Мерседес - прислужницата на Видал, която скрито оказва помощ на бунтовниците.
С нейна помощ тя открива покрай къщата лабиринт и даже съумява да се срещне с гротесковия му, наподобяващ на фавн страж Пан, който й разпорежда за осъществяване три рискови задания.

Der Untergang / The Downfall / Крахът на Третия Райх (2004)
" Крахът на Третия райх " ви води в бункера на Хитлер по време на трагичните последни дни от съществуването на Третия райх.
През очите на Труди Юнге, персоналната секретарка на Фюрера, ще видите по какъв начин оптимизмът отстъпва на ужаса и на прозрението, че загубата на Германия във войната е неизбежна. Ще видите по какъв начин Химлер и Гьоринг се пробват да се спасят, изоставяйки своя водач, по какъв начин Гьобелс се кълне във честност на Фюрера и по какъв начин самият Хитлер се люшка от безразсъден, кьорав оптимизъм към черно, безнадежно обезсърчение.
И до момента в който алената войска обкръжава града, едва осветените катакомби под Берлин се трансформират от обежище в ад за Хитлер и най-близките му съветници.

Atonement / Изкупление (2007)
Джо Райт - режисьорът на " Гордост и предубеждения " още веднъж избира да работи с Кийра Найтли, с цел да пренесат дружно на екрана една от най-хубавите любовни истории на модерната литература. Романът е " Изкупление ", а името на създателя е Иън Макюън.
Тринадесетгодишната бъдеща писателка Брайъни Талис (Сирша Ронан) живее дружно със фамилията си в прелестно викторианско имение. През най-горещия ден от лятото на 1935 година, непоносимият задух и дълго потискани страсти освобождават богатото въображение на момичето.
След серия от недоразумения, тя упреква обожателя на своята сестра Сесилия в закононарушение, което не е направил. Тази неточност унищожава живота на влюбените, като трансформира орисите на тримата вечно.

The Dirty Dozen / Мръсната дузина (1967)
Те са наказани, психопати, луди глави, неудачници и първенци в бокс офиса и киносалоните. Десетилетия откакто за първи път взривява екраните " Мръсната дузина " си остава пример измежду ансамбловите екшън-филми.
Лий Марвин е в ролята на стоманено твърдия майор, доброволец-командир на събран от прът и въже взвод за самоубийствена задача против нацистите. Чарлс Бронсън, Джим Браун, Джон Касавитис, Трини Лопез, Тели Савалас, Доналд Съдърланд и Клинт Уокър са измежду дванайсетте пандизчии, които ще завоюват свободата си, в случай че оцелеят. Робърд Олдрич е режисьорът, който комбинира антиавторитарна подигравка с избухливи чувства.
Номиниран за 4 награди Оскар, Мръсната дузина печели Академичната премия за звукови резултати.

The Thin Red Line / Тънка алена линия (1998)
Епичният боен филм на Терънс Малик потапя фена в напрежението, изпитано и забелязано през очите на елементарния боец по време на огромната военна атака при Гуадалканал по времето на Втората международна война.
Изпъстрен с метафизичен претекстове и принуждение, контрастиращо на величието на природата, заобикаляща го. Режисьорът припомня за същността на човешкото саморазрушение и по какъв начин сред хубостта, безумието и болката постоянно има една тънка алена линия.
Филмът остава подценен от Американската кино академия, а за доста фенове се трансформира в един от най-драматичните военни разкази на огромния екран.

Son of Saul / Синът на Шаул (2015)
Октомври, 1944 година Аушвиц. Шаул Аусландер е маджарски член на Специалния отряд – група от еврейски пандизчии, изолирани от лагера и заставени да оказват помощ на нацистите в всеобщото избиване.
Докато работи в един от крематориумите, Шаул открива тялото на момче, което наподобява на сина му. Специалният отряд приготвя протест, а Шаул взема решение да направи нещо невероятно – да избави тялото на момчето от пламъците, да откри равин, който да му прочете молитвата за мъртвите – Кадиш, и по този начин да му обезпечи погребението, което заслужава.

Saving Private Ryan / Спасяването на редови войник Райън (1998)
Разказана през очите на взвод американски бойци, историята стартира с историческия ден на нашествието на съдружниците в Нормандия, когато бойците дебаркират на морския бряг с рискова специфична задача.
Капитан Джон Милър (Том Ханкс) би трябвало да води своите бойци оттатък фронтовата линия, с цел да открият редови войник Джеймс Райън, чиито трима братя са починали в борба. Изправени пред непреодолими спънки, мъжете се разпалват измежду предоставената им заповед. Защо би трябвало осем души да рискуват живота си единствено поради един боец? Сред бруталната действителност на войната всеки от тях търси отговор за себе си - и мощ да преодолее несигурното бъдеще с чест, достолепие и храброст.
Харесан както от рецензията, по този начин и от публиката на всички места по света, Спасяването на редови войник Райън на Стивън Спилбърг е паметен филм.

Letters from Iwo Jima / Писма от Иво Джима (2006)
Военната драма " Писма от Иво Джима " e японската позиция към повратната за Втората международна война борба за остров Иво Джима в Япония.
Режисьор на лентата е Клинт Истууд, който дружно с продуцента Стивън Спилбърг употребява книгата " Писмата на военнокомандващия ", написана по писмата на японския военачалник Тадамичи Курибаяши, за основа на сюжета.
Филмът получава три номинации и печели един Оскар през 2007 година. 

Come And See / Иди и виж (1985)
Белоруският юноша Фльора, макар митингите на майка си, става партизанин. Просто по този начин, с цел да не бъде, по-лош от другите.
Партизанския живот в началото наподобява напълно занимателен – като в оптимистичните комедии от военните и следвоенните години. Но скоро Фльора схваща, че измолвайки да го пуснат, той обрича на гибел фамилията си от ръцете на углавен отряд. И това напълно не е най-ужасното, което му следва да преживее…
По мнението на доста фенове и кинокритици това е един от най-страшните филми за войната. Не инцидентно след излизането му на екран във връзка 40 годишнината от Победата, той за доста години изчезва от полезрението на феновете.

Grave of the Fireflies / Гроб на светулки (1988)
Лятото на 1945-та година, съвсем в края на Втората международна война. Две деца – 14-годишният Сейта и неговата 4-годишна сестричка Сецко - остават без дом и родители.
Биват приютени при свои родственици, само че поради гордостта на Сейта напущат и се пробват да оцелеят със лични сили. Ала във военна Япония това е непосилно…
Анимацията е акомодация по едноименната повест на писателя Акиюки Носака.

Dunkirk / Дюнкерк (2017)
Може би сте чували историята за тези 400 000 съюзнически бойци, притиснати сред брега и морето от нацистите през Втората международна война край френския плаж Дюнкерк.
Спасителната интервенция, наречена Динамо, е разказвана един път на кино – от Лесли Норман в черно-бяло през 1957, само че новата визия на Кристофър Нолан за това " колосално военно злополучие " (по думите на Чърчил) заслужава да си напомним събитията. Заснет на 70мм лента, Дюнкерк обгръща три истории по море, въздух и земя в три времеви рамки и съвсем без реплики ни стиска в юмрука си още от първите минути. Диалогът и отличителните герои не ни липсват, изключително когато Ханс Цимер инжектира още две дози напрежение с комбинацията музика + тиктакащ часовник.
Не се учудваме, че " хубав ", " трогателен " и " героичен " са най-скромните мнения на критиците за един боен филм, който биха почели даже цялостните пацифисти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР