От ръководителя на НАТО до президента на Украйна - редица

...
От ръководителя на НАТО до президента на Украйна - редица
Коментари Харесай

Имена, свързани с конфликта в Украйна, доминират сред номинираните за Нобеловата награда за мир

От ръководителя на НАТО до президента на Украйна - редица от кандидатурите за Нобеловата премия за мир за 2023 година, подадени още преди приключването през днешния ден на крайния период за това, демонстрират, че и тази година влиятелните оценки са белязани от войната в Украйна. Това обаче не значи, че номинираните, които по някакъв метод са свързани с този спор, са любимци за продобиване на оценката, отбелязва Франс прес, цитира Българска телеграфна агенция.

 

Лауреатът на премията ще бъде разгласен при започване на октомври. Всяка година се оферират няколкостотин имена на лица и организации за влиятелното отличие. През 2022 година те бяха 343.

 

Досега стана известно, че Володимир Зеленски, президентът на Украйна, ще бъде препоръчан за премията от десния норвежки популист - Кристиан Тибринг Гиеде. Зеленски се трансформира в знак на съпротивата на Украйна на съветската инвазия, почнала на 24 февруари предходната година.

 

Същият политик предложи и името на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който, съгласно него, заслужава оценката поради достойната му за образец работа отпред на алианса в сложен интервал за организацията, а точно брутална и непредизвикана атака против прилежаща мирна страна.

 

Председателят на пакистанския Сенат Садик Санджрани  пък предложи за Нобеловата премия за мир президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган поради неговите старания за мир преди и по време на войната сред Русия и Украйна.

 

Предложени са и няколко съперници на съветския президент Владимир Путин, като Алексей Навални, блогър и деятел, който в този момент се намира зад решетките в Русия поради обвинявания, които той твърди, че са били политически стимулирани против него и който стана и жертва на опит за отравяне преди няколко години, а също и журналистът Владимир Кара-Мурза, който също е в пандиза в Русия и който също бе жертва на два опита за отравяне.

 

Сред предложенията са и 20-годишната екоактивистка от Швеция Грета Тунберг, както и 27-годишната угандийска екоактивистка Ванеса Накате.

Миналата година Нобеловата премия за мир бе извоювана от трима лауреати - Украинския център за цивилен свободи, беларуския деятел, който се намира в пандиза, Алес Беляцки и съветската неправителствена организация " Мемориал ", за която съветското правораздаване разпореди да бъде разпусната.

 

През 2021 година Нобеловата премия за мир бе поделена от филипинската журналистка Мария Реса и от сътрудника й от Русия Дмитрий Муратов, основен редактор на " Новая газета ", който също е бодил в очите на Кремъл.

 

Според шефа на Института за проучване на мира в Осло Хенрик Урдал е малко евентуално Нобеловият комитет да присъди за трети следващ път премия на съветски представители, които са съперници и критици на Кремъл. Същото би могло да се случи и с номинираните, свързани с украинския спор, счита специалистът.

 

" Миналата година беше мъчно за Комитета да пренебрегне въпроса, тъй като спорът в Украйна беше толкоз значим и преобладаващ, само че е нужно светлините на прожекторите да бъдат ориентирани и към други интернационалните проблеми на други места по света ", споделя Урдал.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР