От пускането си през ноември миналата година, ChatGPT на OpenAI

...
От пускането си през ноември миналата година, ChatGPT на OpenAI
Коментари Харесай

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

От стартирането си през ноември предходната година, ChatGPT на OpenAI се употребява от доста консуматори защо ли не - писане на мотивационни писма, основаване на детска книга и даже оказва помощ на учениците пишат есета.

Служители на Amazon, които тестваха ChatGPT, са безапелационни, че прави " доста добра работа " при отговаряне на въпроси в обслужване на клиенти, в правенето на документи за образование и в отговарянето на запитвания по отношение на корпоративната тактика. Потребители обаче откриха, че чатботът може да генерира дезинформация, да дава отговор погрешно.

Въпреки че изследване на Оксфордския университет от 2013 година откри, че 47% от работните места в Съединени американски щати могат да бъдат изтрити, поради технологии с изкуствен интелект, през идващите 20 години, тази прогноза наподобява не е се сбъдва.

Според Ану Мадгавкар от McKinsey Global Institute би трябвало да гледаме на изкуствения разсъдък като принадлежности за повишение на продуктивността, а не заместители.

Business Insider прави изследване и прави лист с работни места, които са изложени на най-голям риск от заменяне с изкуствен интелект. Ето и 10-те специалности.

Програмисти, софтуерни инженери, анализатори на данни

Програмирането е търсено умеене и е допустимо ChatGPT или сходни принадлежности на изкуствен интелект да запълнят някои от празнините в близко бъдеще.

Професии като софтуерни инженери, програмисти, са свързани с технологиите за изкуствен интелект, които даже към този момент изместват работата на хората. Това е по този начин, тъй като ChatGPT да вземем за пример е добър в обработката на цифри с относителна акуратност.

Всъщност усъвършенствани технологии като ChatGPT могат да пишат код по-бързо от хората, което значи, че работа може да бъде свършена и с по-малко чиновници. Нещо повече-компании като OpenAI към този момент обмислят да заменят софтуерните инженери технологии с изкуствен интелект.

Журналисти, реклама

Работата в медиите и тази в рекламата, публицистиката и всяка специалност, която включва основаване на наличие, може да бъде наранена от ChatGPT и сходни форми на изкуствен интелект, счита Мадгавкар. Това е по този начин, тъй като AI може да чете, написа и схваща добре основани на текст данни, добави тя.

Според икономистът Пол Кругма ChatGPT може да е в положение да извършва задания писане на публикации.

Медийната промишленост към този момент стартира да опитва със наличие, генерирано от изкуствен интелект.

Работни места в правната промишленост

Подобно на специалностите в медиите, работните места в правната промишленост, които са свързани с потреблението на огромни количества информация, са застрашени.

Все отново изкуственият разсъдък няма да може да автоматизира тези работни места, защото се изисква известна доза човешка преценка, с цел да разбере какво желае клиент или шеф.

Пазарни анализатори

Изкуственият разсъдък е добър в анализирането на данни и прогнозирането на резултатите. Анализаторите на пазарни изследвания са виновни за събирането на данни, идентифицирането на трендовете и разбора, на основата, на който лежи ефикасна маркетингова акция. Това са неща, с които изкуственият разсъдък може да се оправи.

Учители

Някои учители към този момент се тормозят от обстоятелството, че учениците употребяват ChatGPT, с цел да пишат домашните си, само че съгласно Пенченг Ши, заместител, който е декан в катедрата по компютърни и осведомителни науки в Rochester Institute of Technology, те би трябвало да мислят повече за сигурността на работата си.

ChatGPT  " към този момент може елементарно да преподава уроци ", споделя Ши пред New York Post.

" Въпреки че има неточности и грешки във връзка с знанията, това може елементарно да се усъвършенства. Само би трябвало да обучите ChatGPT. "

Финансови анализатори, персонални финансови съветници

Подобно на пазарните анализаторите, финансовите анализатори, персоналните финансови съветници и други работни места в региона на персоналните финанси, които изискват работа със обилни количества данни, могат да бъдат наранени от технологиите за изкуствен интелект.

Изкуственият разсъдък може да разпознава трендовете на пазара, да разбере кои вложения в портфолио си костват, кои не чак толкоз, да заяви всичко това и по-късно да употребява разнообразни данни, с цел да предвижда по-добър капиталов микс.

Трейдъри (търговец на финансовите пазари)

Експерт от Рочестърския софтуерен институт счита, че някои работни места на Уолстрийт също могат да бъдат застрашени.

" В капиталова банка хората биват наемани и прекарват две, три години, с цел да работят като роботи и да вършат модели на Excel - можете да накарате изкуственият разсъдък да прави това ".

Графични дизайнери

В обява на Harvard Business Review трима професори декларират, че инструментът DALL-E може да генерира изображения за секунди и е унищожител на промишлеността на графичния дизайн.

Според тях тези достижения сигурно ще доведат до интервал на компликации и икономическа болежка за някои, чиито работни места са директно наранени и на които им е мъчно да се приспособяват.

Счетоводители

Това нормално се преглежда като постоянна специалност, само че даже чиновниците в тази промишленост могат да бъдат изложени на риск.

" Технологиите към момента не са оставили всички без работа ", декларира Брет Карауей, който доцент в Института по връзка, просвета, информация и технологии към Университета на Торонто, само че съгласно него " интелектуалният труд " може да бъде заплашен.

" Това може да са юристи, счетоводители. Ще бъде забавно да забележим какъв брой разрушително и мъчително е то за заетостта и политиката "

Служители обслужване на клиенти

Вероятно към този момент сте се сблъсквали с чатбот в някой отдел за обслужване на клиенти на компания и приемане на отговор от робот. ChatGPT може продължи тази наклонност.

Според изследване на компанията за софтуерни проучвания Gartner от 2022 г. чатботовете ще бъдат главният канал за обслужване на клиенти за към 25% от фирмите до 2027 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР