От Прозрачност без граници изпращат днес открито писмо до ЦИК

...
От Прозрачност без граници изпращат днес открито писмо до ЦИК
Коментари Харесай

Искат ЦИК да внесе доклад в НС с предложения за промени в Изборния кодекс

От " Прозрачност без граници " изпращат през днешния ден намерено писмо до ЦИК с искане да се организира разбор на извършените локални избори и да се изготви отчет до Народното събрание. Това заяви в предаването " Кой приказва " по Дарик Калин Славов от организацията.
За да се спре със спекулацията към проблема с огромния брой недействителни бюлетини, Централната изборна комисия би трябвало да изготви експертен разбор, на база представително изследване на изборите в България, който да се даде на депутатите.

Този отчет би трябвало да съдържа оферти за промени в Изборния кодекс, с цел да не се опорочи изцяло изборния развой у нас.

Около това мнение се сплотиха и Ива Лазарова от " Института за развиване на обществената среда ", и социологът Цветозар Томов (бивш член и представител на ЦИК). Изключително налага се да се изследват аргументите за огромния брой недействителни бюлетини, както и да се отговори на въпроса за какво има толкоз огромно разминаване сред вписаното в протоколите и действително пуснатите бюлетини, считат те.

Има общини в България, в които недействителните бюлетини надвишават 30% - не можем да не знаем какво се е случило с вота на тези български жители, технологията очевидно е сбъркана, разяснява още Калин Славов.

Според Цветозар Томов би трябвало да се отстрани условието да се броят недействителни гласове за всяка партия поотделно. От една страна бюлетините се вписват като недействителни, само че в това време се дефинират за коя партията са - това значи, че вотът на гласоподавателя е явен, считат и от " Прозрачност без граници ".

Това е проблем, който в реалност трансформира състава на Общинските препоръки. По отношение на случая в Панагюрище, където Административният съд разгласи състава на Общинския съвет за недействителен, Ива Лазарова заяви, че невалидните бюлетини на локалните избори са 5 пъти повече спрямо Изборите за европейски парламент през май, което е необяснимо в случай, че на локалния избор са взели участие единствено 7 партии и обединения.

Ако се окаже, че броят на действителните гласове не съответствува с публично оповестения от Общинската изборна комисия в Панагюрище, абсурдът може да стане още по-голям, тъй като може да се промени резултатът и за другите партии, разяснява Цветозар Томов.

Не е допустимо ЦИК да работи на терен и да откри разликите сред наличието на чувалите от изборния ден и действително вписаните в протоколите резултати, тъй като няма нормативни предпоставки за това, стана ясно от изказването на представителя на комисията Александър Андреев. Той изясни, че пълномощия имат само Административните съдилища.

Това, за което упорстват социолози, наблюдаващи и специалисти е в най-скоро време Централната изборна комисия да изготви разбор и да показа в Народното събрание отчет с предложение за законодателни промени. В случая отговорността на ЦИК и Народното събрание е споделена, безапелационни са от " Института за развиване на обществената среда ". /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР