От проведено заседание на Комитета по наблюдение на Оперативна Програма

...
От проведено заседание на Комитета по наблюдение на Оперативна Програма
Коментари Харесай

България е на път да изгуби близо един милиард лева

От извършено съвещание на Комитета по наблюдаване на Оперативна Програма Транспорт излиза наяве, че заради сериозно закъснение на процедурите за възлагане на най-големия очакван за осъществяване железопътен план в страната (Елин Пелин – Костенец), същият ще бъде отсрочен за идващия програмен интервал. Стойността на този план е 451 млн. евро.

Това решение слага под огромна заплаха осъществяването на цялата Оперативна Програма, оповестяват от „ Демократична България “.

След взетото решение, ръководещият орган изпраща писмо до Директива за птиците „ НКЖИ “, с което ги приканва да предложат други планове за реализацията в границите на този бюджет.

Единственият план, който може да бъде финансиран по Оперативната Програма в този бюджет е секторът Видин – Медковец, част от линията Видин – София – Кулата. Този план е част от главната TEN-T мрежа, за него са изхарчени над 10 млн. лева досега, направени са – разбор разходи-ползи, предпроектни изследвания, абстрактен и механически план. Проектът е включен и в разпореждане на Министерски съвет 509/2011, посредством което се дефинира като обект за предпочитано финансиране.

Скандалното в тази обстановка е, че на съвещанието на Комитета по наблюдаване, ръководещият орган насочва Директива за птиците „ НКЖИ “ да форсира работата по модернизацията на ЖП линията Русе – Варна. Този план не попада в главната TEN-T мрежа, което признава и Министър Ангелкова през 2016 година Опитът за финансиране на плана Русе – Варна ще бъде гибелен и ще докара до загуба на близо един милиард лв., защото има контрактувана приоритетност сред всички страни членки за осъществяване първо на главната TEN-T мрежа, а в следствие на разширената. Тази заплаха се удостоверява и от писмо от Управляващ орган до шефа на НКЖИ. Проектът Русе – Варна е значим за страната ни, само че не може да бъде финансиран с европари, до момента в който не изградим TEN – T мрежата.

Директна рецензия и публично предизвестие насочва и изпратеният представител на Европейската комисия – господин Аурелио Сесилио. Той декларира намерено, че Европейска комисия има подозрения за нарочни саботажи на публичните поръчки за железопътна рационализация, за да се пренасочат средства към пътна инфраструктура или други планове!Заявява безапелационната позиция на Европейска комисия, че това няма да бъде позволено и предлага по най-бързия метод да се подадат за финансиране различни железопътни планове.

Ние неотстъпчиво сме защитавали позицията, предвид на националния и европейски интерес, че страната ни предпочитано би трябвало да развива главната европейска TEN-T мрежа, част от която е направлението Видин – София – Кулата като най-пряк път сред огромните контейнерни пристанища на Егейско море и Централна и Западна Европа. Най-прекият път до Централна и Западна Европа на идващите азиатски товари по море минава точно по това направление. Развитието му е късмет за стопански напредък за най-бедния европейски и български район – Северозападния. Добрата обезпеченост с съвременна жп инфраструктура постоянно е работила като катализатор за вложенията, там където е построена.

Проектът „ Видин – Медковец “ е от основно значение за страната ни. В негова поддръжка приказват следните обстоятелства:

– Ще подтиква действително развиването на Северозапада;

– Ще сътвори оперативно съвместима съгласуваност на транспортната мрежа на Гърция и България с тази на останалите страни от ЕС;

– Ще притегли в допълнение товари от гръцките пристанища към вътрешността на Европейския съюз, които ще минават през България;

– Проектът „ Русе – Варна “ е вероятен чак след реализацията на всички сектори от главната TEN – T мрежа;

– При ремонт на жп линията “Русе – Варна”, товарите от Турция към Европейски Съюз, минаващи през Русе, ще бъдат принудени да заобикалят България;

Във връзка с действителния риск България да изгуби съществени средства по Оперативна Програма Транспорт, „ Демократична България “ упорства за следното:

– Директива за птиците „ НКЖИ “ неотложно да подаде за финансиране пред Управляващ орган на ОПТТИ изцяло готовия план „ Видин – Медковец “, на стойност 405 млн евро, който да замести изостаналия план „ Елин Пелин – Костенец “;

– Министър Московски, който 2 пъти бе определен за депутат от Видин, обществено да съобщи, че поема отговорност за реализацията на плана „ Видин – Медковец “, като единствения вероятен за реализация план от главната TEN-T мрежа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР