От проведените до тук разговори мога да кажа, че като

...
От проведените до тук разговори мога да кажа, че като
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Увеличението на заплащането в областните болници е между 150 и 250 лв.

" От извършените до тук диалози мога да кажа, че като цяло, нарастването на разноските за личен състав се движи сред 150 и 250 лева Като самото управление и личния състав, в съгласие със синдикатите, ще преценяват дали да е през главната заплата, или спомагателното материално стимулиране. "

Това сподели при визитата си в МБАЛ " Св. Анна " във Варна министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Министър Ананиев към този момент два дни се среща с управленията на регионалните лечебни заведения.

До в този момент е провел девет срещи, предстоят му още 4. " Основната тематика беше методиката за образуване на работните заплати на личния състав. Както за лекарите, по този начин и за останалите. Това е един сложен документ, в който се рашават редица въпроси, свързани с образуването на разноските за личен състав. Те би трябвало да бъдат не по-малко от 50% от общите доходи, които получават лечебните заведения. На второ място - какъв да бъде размера на спомагателните доплащания за реализирани резултати. Те не могат да надвишават 50% от разноските за личен състав, като се изключи в допълнение систематизиране на приходите, които има от клинични тествания и от ценоразписите, които са разгласили лечебните заведения, за в допълнение осъществени медицински услуги.

На трето място сме определили, че оптималният самостоятелен размер на спомагателното материално стимулиране за немедицински личен състав, не може да нахдвърля 80% от главната заплата. А за медицинския личен състав - не може да надвишава 3 пъти главната работна заплата. На четвърто място - едно доста значимо условие от наша страна - съотношението сред санитар, експерт по здравни грижи и доктор да бъде едно към 1.7, към 2.2. Това съответствие обезпечава при равни други условия, постигане равнищата на груповия трудов контракт. Тези суми са разнообразни за всяка една болница ", изясни министърът.

Той акцентира, че всички имат друг метод за образуването на работните заплати. Едни управления избират нарастването, което са получили да отиде преобладаващо за увеличение на главните работни заплати. Други управления и самия медицински личен състав избират нарастването да е с по-бавни темпове, а по-голямата част да отиде за в допълнение материално стимулиране, с цел да се подтикват хората, които в действителност носят главните доходи в заведението.

По думите на министър Ананиев настояването на медицинските сестри за две минимални работни заплати няма по какъв начин да се случи. " Всичко е обвързвано с осъществената активност и надлежно приходите, които са получили. Нашата цел е реализиране на това, което е предпидено в груповия трудов контракт. "

За казуса във Видин, където има сигнал, че парите не са отишли за нарастване на заплащането, министърът изясни, че занапред предстоят срещи с управлението и ще разяснява обстановката, откакто се запознае с плановете. " Има две лечебни заведения - в Ямбол и Шумен, които имат проблеми, само че с тях сме се разбрали за самостоятелни разбори, с цел да преодолеем аргументите, заради които се намират в това положение ", добави Ананиев.

Що се отнася до казуса с изчезналите медикаменти за онкоболните, министърът съобщи, че за този проблем се търси решение. " Механизмът за доставяне с медикаментите е - всеки случай се преглежда настрана, с обособен протокол. Това, върху което работим е, да се откри механизъм за тези болести, за които има стандартизирано лекуване, да не се взема решение проблем по проблем, а да подсигурим нужните количества, с цел да има непрекъсваемост на лечебния развой. " /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР