От производители на ток ние ще станем вносители, ще си

...
От производители на ток ние ще станем вносители, ще си
Коментари Харесай

Борисов: Съкращаваме 40% вредни емисии, губим 4 милиарда лева

От производители на ток ние ще станем вносители, ще си купуваме безценен ток. Това разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове на партията в онлайн лъчение в страницата си. Повод за коментара му е днешният спор в Народното събрание сред депутати от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и „ Продължаваме Промяната “ (ПП), които си насочиха взаимни обвинявания в неистина и въпроси кой е поел ангажимент за затваряне на огромен % от въглищните централи у нас.

" Това, което постоянното държавно управление на Кирил Петков е договорило, ще има трайни последици ", сподели Борисов. По думите му на страница 113 от Плана за възобновяване и резистентност е посочено, че България е поела ангажимент да редуцира с 40 % излъчванията до 2026 година, като за база е взета 2019 година, когато въглищните централи са работили минимум.

" Сметката е, че над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система, и то единствено след две-три години. Това са 40 %, а зимно време - 60 % ", уточни водачът на ГЕРБ.

„ Винаги съм бил за Зелената договорка, постоянно съм бил за това, че рано или късно тези централи ще излязат от приложимост. През това време обаче са се случили доста неща – ние сме вложили милиарди в серочистки, с цел да пазим природата. България е най-големият чист експортьор на ток. А какво липсва сега на Европа и Балканите? Петрол, газ и ток. И ние от експортьор ще се превърнем във вносител “, съобщи Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ добави, че по груби сметки 40-процентовото редуциране на излъчванията към 2019 година се равнява на близо 4 милиарда лв. загуби на година. Той добави, че през 2025 година България ще се трансформира във вносител на ток. Според него неотложно би трябвало да стартира построяването на лицензираната площадка на седми реактор на АЕЦ „ Козлодуй “. Бойко Борисов счита, че зеленият преход би трябвало да е равномерен, резистентен и равнопоставен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР