От профила във Фейсбук на Владимир Карамазов Моля ви, след

...
От профила във Фейсбук на Владимир Карамазов Моля ви, след
Коментари Харесай

Владо Карамазов: Защо от мухата се прави слон? Камен Донев разчиства лични сметки

От профила във Facebook на Владимир Карамазов

Моля ви, откакто прочетете написаното от мен, малко да помислите. Гледах следващо телевизионно изявление на артиста Камен Донев по отношение на Народния спектакъл, а за последните месеци имаше може би към 6 или 7 такива. И във всички медийни участия след първата минута се употребяват изречения като „ неотложно да бъде уволнен ”, „ незабавно да бъде отстранен ”. В тези изявленията той приказва от името на всички.

И защото играя в този спектакъл компактно от 23 години, имам наблюдения какво се случва. Знам доста неща за взаимоотношенията в театъра. Както аз, по този начин и другите артисти. И нещото, което в действителност не ми харесва е, че се лъже и всякакви обстановки мощно се преувеличават за постигането на някакви цели. В този случай е - може би, че Камен Донев разчиства персонални сметки с шефа на театъра. Защо мисля по този начин? За тези 23 години този артист не е бил част от трупата на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ - по мои мемоари е поставял два пъти като режисьор и играе като артист в постановката „ Животът е прелестен ”. Той несъмнено е надарен човек и през тези години реализираше доста сполучливи независими планове на най-големите подиуми в България. Правеше филми, пишеше пиеси. Мисля, че Народният спектакъл не му е бил приоритет, най-малко в работата му. Помня също, че при предходното управление на театъра, той още веднъж напусна същия театър, който не се игра дълго време поради него. Тогава нямаше прощаване с публиката, нито писма. А и Народният спектакъл няма своя лична аудитория. Театралните фенове могат да гледат свободно каквото им е забавно. Тази аудитория ще отиде да го гледа в неговите спектакли още другия месец. Е, тогава каква е тази разлъка? И когато близо 4 години не се играеха постановките на Александър Морфов, тъй като бяха свалени от предходния шеф, къде бяха подписките, интервютата, митингите. Защо тогава вие, които пишете толкоз нападателно в обществените мрежи, не писахте нищо?

Лошото е, че актьорската колегия е затворено, малко общество. Случват се доста неща вътре. Има групи, има вражди, единият не харесвал другия, единият прецакал другия като не му дал сцена. Доста постоянно вътре от нещо малко може да пламне същински пожар. Това е и повода от ден на ден да се отдалечавам от тази специалност и да отивам към самотната работа на фотографа. Но до момента това си беше вътре в гилдията и не стигаше до феновете. И внезапно надарени хора започнаха да занимават публиката с техните щения за реванш и вендета. А когато го вършат хора, които не са част от този спектакъл и идват веднъж-два пъти месечно за по 3 часа, някак стартира да става необичайно.

Започват да се употребяват всички средства и мотиви за постигането на по този начин претенции реванш. На артиста Донев му е дадена карта „ Посетител ”, за малко да не изгорят като факли 800 индивида и така нататък Обидното е за хората, които работят в театъра, тъй като това са същински експерти. Разпитах ги по отношение на този така наречен пожар. Там са били и театър-майсторите, асистент режисьорът и още доста други хора. Просто тази пералня е била изключена и това е същинската история. Има доста очевидци на обстановката. Нямало е риск за никого. А пожарникар се назначава от Пожарната работа, не от театъра. И тъй като кабелът на пералнята е направил късо съединяване, незабавно, на секундата шефът би трябвало да бъде отстранен. Сложили са карти в театъра и на гост-актьори са дали карти „ Гост ”. Е какви да им дадат? Мога да изброя десетки огромни създатели, които са получили същите карти. Не им е направило усещане, не са се замислили за тази дреболия. Камо ли да вършат постове, видеа и да дават изявленията. Защото това е просто карта. До скоро в театъра можеше да влезе напълно умерено всеки и постоянно имаше обири. Защо да няма карти за достъп? Защото театърът е Народен и е за народа ли?

И се чудя за какво още веднъж се подхваща тази тематика, по този начин жарко? Защо от мухата се прави слон? Може би тези хора се пробват от нищо да създадат огромни кавги, тъй като желаят да опитат да осъществят задачата си с новия Министър на културата.

И се чудя, в случай че Камен Донев реализира задачата си и махнат шефа поради неговите изявленията, какво ще реализира той? Иска да пристигна на щат в театъра ли? Или всичко е просто, с цел да завоюва тази борба, дружно с останалите четирима? Отворете уеб страницата на Народния спектакъл и разгледайте актьорите. Колко доста значими артисти мълчат. Не приказват, тъй като не им е прелестно да бъдат оплювани от странични наблюдаващи. Аз го върша,защото не се тормозя, че ще ме плюете. Но преди да плюете, помислете. Може би това, което се случва в Народния спектакъл, им харесва. На 5 индивида не им харесва, на 60 им харесва. От обстановката в Народния спектакъл няма да ви се утежни животът. Така че не хвърляйте силата си на вятъра. В театъра се случват хубави неща и скоро ще стартират да се появяват, а доста други към този момент се появиха. Ако пък сте толкоз огорчени, не идвайте в Народен спектакъл „ Иван Вазов “, отидете в различен спектакъл. Там също има хубави постановки и надарени артисти. И от това още веднъж театърът като цяло нищо няма да загуби. Ако желаете да гледате постановки на Александър Морфов - гледайте ги. Има две в София и една в Плевен. Навярно скоро ще направи и нови, никой не му е лишил правото да бъде режисьор. Ако желаете да гледате Камен Донев, просто си купете билет и го гледайте. Не се занимавайте с неща, за които нямате цялостната информация. Не взимайте страна от прочетено във фейсбук. И е пъклен наивно да се повтаря до пристъп, че актьорите мълчат поради дадените им пари.

Една много посредствена журналистка ми сподели в изявление, че актьорите мълчат поради заплатите от 8000-9000 лева Побеснях, тъй като това го изрече публицист, която борави единствено със клюки, без инспекция на информацията. Нито един артист не получава такава заплата. Този слух съдържа суми, които са тройно пресилени. Не бъдете като тази посредствена журналистка!

Показаха се едни лица, които не трябваше да се виждат. Появиха се лица с пяна към устите. Ако пристигна ден, в който Всички артисти в Народен спектакъл считат, че шефът е неспособен да бъде шеф, прави зулуми, не си прави добре работата и пречи на театъра, повярвайте, че в границите на една седмица този човек няма да бъде към този момент шеф. Искате конкретика. Споменах за един от петимата. Втората е Албена Колева - с тази жена в никакъв случай не съм имал пресечни точки и в никакъв случай няма да имам. Никога за мен не е била фактор за нищо. За другите трима не бих споделил нищо обществено, макар, че меко казано, не oдобрявам това което вършат. Но с тези хора аз имам история, имал съм и доста хубави моменти, имаме общи мемоари. Надявам се всичко да спре до тук, с цел да не преминат нещата в последната най-грозна фаза и печелившите да бъдат единствено медиите, които ще записват рекордни рейтинги.

Може би наивно пущам този кадър, който направих в Родопите. Някаква форма на идилия.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР