От професионалната камара настояват за промени, които да ги извадят

...
От професионалната камара настояват за промени, които да ги извадят
Коментари Харесай

Строителите с 20% по-високи заплати

От професионалната камара упорстват за промени, които да ги извадят на ярко


Искат референтни цени и условия за влаганите материали


Заплатите на строителите да бъдат увеличени с 15-20% през тази година, възнамерява бизнесът. Това ще докара до повишение на себестойността на квадратен метър жилищно строителство с до 5%, сподели изпълнителният шеф на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Мирослав Мазнев. Но дали това ще докара до повишаване на крайната цена на новите жилища ще зависи от пазара. Сега междинната заплата в сектора е 864 лева

Близо 15 000 строителни компании работят в сивия бранш без някой да следи дали построяват с задоволително положително качество и имат ли наети експерти, сигнализираха от КСБ. В бранша работят 20 хиляди компании, като единствено 5025 от тях са вписани в професионалния указател на Камарата на строителите, в който има информация за това какви специалисти са чиновниците на компаниите, имат ли нужното обучение и опит, стана ясно от думите на инж. Мазнев. Той акцентира, че в този момент законът разрешава строителни бригади, които не са вписани в регистъра, да построяват обекти с повърхност до 1000 кв.м., височина до кота корниз 10 метра и до 50 жители, без да е нужно да са вписани в професионалния указател. В момента на второ четене в комисия към Народното събрание е утвърдено такива компании да извършват обекти с повърхност до 100 кв.м, само че от Камарата настояваме всички компании да се вписват наложително в регистъра, с цел да се подсигурява качеството на строителство и да няма случаи като тези с летящите покриви във Враца при мощен вятър, изясни инж. Мазнев.
От организацията показаха и другите си хрумвания за законови промени. От бизнеса оферират разрешението за строителство да се издава още при абстрактен план, с цел да се понижи бюрокрацията. Така при сключване на акт 15 от възложителя, проектанта, строителя и надзора ще е ясно кой носи отговорност за всяка част от осъществяването на обекта. Сега каквито и неточности да има, те се преписват на строителя, изясни инж. Мазнев.

От Камарата упорстват за въвеждане на референти цени за всяка активност в строителството и условия за качеството на влаганите материали и осъществяваната работа. Бизнесът е безапелационен, че Законът за устройство на територията би трябвало да бъде пренаписан и разграничен на две елементи – за устройство на територията и за строителния развой. От Камарата упорстват при избор на консорциум в търг да е наложително всяка една от компаниите в него да дава отговор на заложените в публичната поръчка условия, а освен водещата компания, както е сега.

Частните компании: Нямаме контракти за „ Хемус “


Не са плащани задатъци

 Нямаме контракти за подизпълнители и не са ни плащали задатъци, обявиха представители на огромни български строителни компании. Нямаме контракти за подизпълнители и не са ни плащали задатъци, обявиха представители на огромни български строителни компании.
Част от фирмите, които бяха спрягани, че имат контракти за подизпълнители за доизграждането на автомагистрала “Хемус ” от държавното сдружение “Автомагистрали ” отхвърлиха обществено това. Нямаме контракти под никаква форма нито за доставка на материали, нито за отдаване на машинизация или работна ръка, съобщи изпълнителният шеф на “Хидрострой ” АД инж. Живко Недев. “Ние сме обществена компания и всеки наш контракт е наличен на корпоративния ни уебсайт и на този на Българската фондова борса. Оттам също е видно, че нямаме какъвто и да е контракт с “Автомагистрали ” ЕАД ”, сподели и Мариела Рунтева от “Трейс Груп Холд ”. Емил Димитриев от “ПСТ Груп ” изясни, че представляваната от него компания има 10-годишна история на партньорство с държавното сдружение и рамкови контракти, само че те не касаят автомагистрала “Хемус ” и не са плащани задатъци за бъдещи действия. Камарата на строителите възразява против неподкрепените с доказателства обвинявания и разпространяването на подправени вести, съобщи изпълнителният й шеф инж. Мирослав Мазнев. Той добави, че Камарата ще застане зад всеки собствен член в борбата за правдивост.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР