От Продължаваме промяната“ в Пловдив се обявиха против опасността от

...
От Продължаваме промяната“ в Пловдив се обявиха против опасността от
Коментари Харесай

ПП се обявиха против ликвидирането на зелени площи около Гребната база

От „ Продължаваме промяната “ в Пловдив се оповестиха срещу заплахата от очистване на зелени площи на Гребната база, заложена в новия Общ устройствен план на града.

„ Ставаме очевидци на следващ циничен развой на отделяне на зелени площи за сметка на застрояване върху терени, чието предопределение е друго “, споделят от партията.

Поводът за тяхната позиция е, че в четвъртък на сесия на Общински съвет се планува да се гласоподава новият Общ устройствен план.

„ И тъкмо в него участва надълбоко притеснителното решение, с което се цели да се промени статута на 81 декара действителен парк в зона за рекреационни дейности. Ако се допусне това, притежателите на терена има риск да го застроят с кинт 0.8, което при парцел от 81 263 кв.м. се равнява на 65 010 кв.м. разгъната застроена повърхност (РЗП), като включително не се включва подземното застрояване (под кота 0) “, изясняват от Политическа партия.

" Имотът, който е умишлен за застрояване по смисъла на настоящия Общ устройствен план е парк, чието създаване датира още от 60-те години на предишния век. Тогава е построена и необятна алейна мрежа. За страдание, последните десетилетия на неприятно стопанисване или умишлена занемареност, са довели тази част на града до окаяно състояние. Считаме, че би трябвало да се върви към решение за полагане на по-големи старания за неговата поддръжка, а не в смяната на статута и унищожаването му ", акцентират още от Политическа партия Пловдив.

От партията смятат, че Пловдив би трябвало да се развива, като вложенията в строителството и инфраструктурата не трябва да се случват във към този момент презастроените елементи на града, нито върху зелени територии.

Според тях, през последните три мандата на ръководство на града се вижда порочна наклонност за създаване на нови здания във всяка свободна зелена повърхност. " Затова отсега нататък посягането върху дребното останали знаци на градската паркова среда, е изрично неприемливо ", декларират от Политическа партия Пловдив.

" Наред с тепетата и река Марица, Гребната база и запазването на зелените площи към нея са не по-малко значими за чистия въздух в другояче все по-урбанизиращият се Пловдив.

По време на кметуването на Иван Тотев Пловдив загуби зоологическата си градина, като децата ни са принудени да вървят в Пазарджик или Стара Загора, с цел да се срещнат от близко с разнообразни типове животни. По време на кметуването на Здравко Димитров Пловдив може да загуби зеленото си сърце.

Заради корупционни схеми и безхаберие стадион „ Пловдив “, както и инфраструктурата към него тъне в съсипия. Сега градската администрация е на път да ни лиши от емблематичното за Пловдив пространство към Гребния канал, което целеустремено се унищожава като му се лишават функционалностите за отдих, забавление и просвета и му се придават други, които са нездравословни ", допълват от партията и приканват управлението на Община Пловдив да стартира да се грижи за зелените площи, както и да стартира да построява нови такива, а не да унищожава съществуващите.

Както Дарик към този момент ви заяви, сесията на Общински съвет в четвъртък ще стартира с митинг, поради заплахата от застрояване на въпросните 81 дка на Гребната база.

„ Искаме публични зелени пространства, а не частни комплекси “, декларират основателите на митинга, който се провежда в обществените мрежи под мотото „ Да запазим парк " Отдих и просвета " от застрояване.

Според тях в новия Общ устройствен план се планува малко над 81 дка повърхност от парка да бъде застроена с жилищни здания на 3 етажа. Организаторите на митинга акцентират още, че теренът от години съзнателно не се поддържа от Община Пловдив, с цел да се показа като неусвоена зеленина. Хората ще упорстват за смяна в новия Общ устройствен план, поради този парцел.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР