От Продължаваме промяната обявиха окончателно, че ще върнат неизпълнен мандата

...
От Продължаваме промяната обявиха окончателно, че ще върнат неизпълнен мандата
Коментари Харесай

ПП връща мандата - не събра 121 депутати за подкрепа на нов кабинет

От " Продължаваме промяната " оповестиха дефинитивно, че ще върнат несбъднат мандата за сформиране на държавно управление, който им беше връчен преди седмица.

" В този парламент успяхме да стигнем до 117 депутати, които са подготвени да поддържат нашата стратегия и политика. Надяваме се при последващи избори спомагателните 4 депутати да бъдат определени от народа и да можем да осъществяваме желанията си ", сподели проектопремиерът Асен Василев по време на конференция в Народното събрание. На нея участваха още министър председателят в оставка Кирил Петков, ръководителят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров, както и някогашният ръководител на Народното събрание Никола Минчев.



Решението беше предстоящо, откакто по-рано министър председателят в оставка Кирил Петков сподели, че партията му най-вероятно ще върне несбъднат мандата за съставянето на държавно управление, откакто не съумя да обезпечи поддръжката на 121 депутати. Тази прогноза той направи от Гърция, където взе участие в формалната гала във връзка приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB).
България не е пред газова рецесия, единственият огромен проблем сега е, че влизаме в политическа рецесия, разяснява той.

Толкова доста осъзнаваме тежестта на отговорността която имаме, че тази заран всички наши депутати се пробваха да споделят с депутатите от " ИТН ". До този миг мисля, че мандатът ще бъде върнат без поддръжка от 121 души, сподели Петков. Ще подкрепим всичко, само че няма да допуснем договаряния с Делян Пеевски, Бойко Борисов и Слави Трифонов, добави той.

По думите му се изпускат редица шансове - законопроектите, нужни за Плана за възобновяване и резистентност, измененията в КПКОНПИ и така нататък

Оттук нататък, в случай че има служебно държавно управление, отговорността отива напълно в него, посочи министър председателят в оставка.

Днес би трябвало да върне на президента получения преди седмица първи мандат за сформиране на кабинет. Президентът към този момент разгласи, че чака Василев точно в този финален миг.

През изтеклата седмица Политическа партия, Българска социалистическа партия, " Демократична България " и шестима напуснали Има Такъв Народ депутати договориха управническа стратегия с небосвод до края на годината. Политическа партия обявиха, че няма да предложат проектоправителство, в случай че не бъде обезпечена поддръжката на още шестима народни представители, тъй че Василев да разчита на болшинство от 121 гласа.

Междувременно в Народното събрание продължиха задочните пререкания сред Политическа партия и Има Такъв Народ дали партията на Петков и Василев е отправила публична покана за договаряния към партията на Слави Трифонов, която предишния месец смъкна държавното управление.

" Все още продължаваме да беседваме. Очакваме всеки, който желае да окаже поддръжка на държавното управление, да беседва с нас ", разяснява в петък сутринта ръководителят на грепата на Политическа партия Андрей Гюров .

Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов от Демократична България разгласи по Нова тв, че от Политическа партия са поканили групата на Има Такъв Народ на среща, само че такава не се е състояла.

Председателят на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов сподели пред публицисти, че " публична писмена покана от Политическа партия за диалози не сме получавали ".

" Устна покана мога и аз да ви насочва и какво от това, то си има правила и възпитание, уточни той. Но даже и да бяха изпратили през вчерашния ден, щеше да е доста закъсняло в обстановката, в която те сами се сложиха " , добави Йорданов, чиято партия бе сложила изискване Политическа партия да не номинира за министър председател нито Кирил Петков, нито Асен Василев.

До сегашната рецесия се стигна, откакто кабинетът на Кирил Петков подаде оставка поради сполучлив избор на съмнение, импортиран от ГЕРБ и предшестван от оттегляното на Има Такъв Народ от ръководещата коалиция.

След неуспеха на сегашния първи мандат за държавно управление в 47-то Народно заседание, президентът е длъжен да връчи втория мандат на втората политическа мощ ГЕРБ, която разгласи твърдото си желание да не прави опити за образуване на ново ръководство, защото избира избори. Третия мандат президентът може да връчи на определена от него политическа мощ, след осъществяване на съвещания. Засега предпочитание да получат мандата и да се опитат да създадат държавно управление са декларирали Има Такъв Народ, а.

Ако и третият опит пропадне, президентът Румен Радев ще насрочи дата за предварителни избори през есента, ще разпусне Народното събрание и ще назначи служебно държавно управление, което най-вероятно ще ревизира курса на страната в интерес на Москва.

*Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР