От приличие Иван Яковлевич облече над ризата си фрак, седна

...
От приличие Иван Яковлевич облече над ризата си фрак, седна
Коментари Харесай

Русенският театър подготвя премиера по Нос на Гогол

„ От възпитание Иван Яковлевич облече над ризата си фрак, седна до масата, взе нож и като направи многозначителна мимика, почна да реже питката. Като я разряза на две половини, той погледна в средата и за свое удивление видя, че нещо се белее. Иван Яковлевич разчопли с ножа и опипа с пръст: „ Твърдо – сподели си той. – Какво ли може да бъде? ”

Пъхна пръстите си и измъкна – един нос!… Иван Яковлевич даже отпусна ръце; почна да търка очите си и да опипва: нос, в действителност нос! И също така като че прочут. Ужас се изписа по лицето на Иван Яковлевич. Но тоя смут не беше нищо спрямо негодуванието, което обзе неговата брачна половинка ”.

Прочутата повест на съветския класик оживява на сцената на Драматичния спектакъл „ Сава Огнянов ” под режисурата на Боян Иванов.

„ Това е една моя отдавнашна концепция – да употребявам сюжета на „ Нос ” за една тематика, която ме вълнува от известно време, а точно забавляването, което се трансформира от ден на ден в съвсем нервен акцент на множеството средства за връзка, освен на театрални представления. Гогол акцентира безсмислеността на историята, която обаче е доста занимателна и стана основата на това зрелище. Темата в „ Нос ” е нонсенсът, безсмислието, което се случва на един човек – и той не схваща какво му се е случило, за какво се е случило… Сюжетът на Гогол ще участва от самото начало, само че на процедура това е едно зрелище от скечове, в които някакви хора съвсем обезверено се пробват да забавляват публиката, което за мен е ироничният, противоположен знак към публиката, която отива да гледа нещо главно с цел да бъде забавлявана. В това е и моят възторг в това зрелище, не толкоз в разказването на самата история – историята е мотивът за представлението ”.

Премиерните представления са на 15 май и на 31 май в Русе.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР