От приказки само за съдебна реформа да пристъпим към реални

...
От приказки само за съдебна реформа да пристъпим към реални
Коментари Харесай

БСП даде своята лепта към паралелната държава

" От приказки единствено за правосъдна промяна да пристъпим към действителни дейности. Ако и този път се случи реплика, както до момента, пипалата на паралелната страна ще си не престават по същия метод с 10 милиарда лева обири годишно, народът ще си продължава по същия метод – да обеднява и да няма възприятие за правдивост ". Тези думи принадлежат на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, казани на 4 август т.г. в отбрана на анкитокорупционния проектозакон на левицата, който има претенциите да различен на плана на ГЕРБ, както и самата Българска социалистическа партия претендира да е опция на настоящето ръководство.

Още преди внасянето и на двата плана обаче социалистите получиха златна опция да се потвърдят като нещо по-различно от ръководещите във връзка с правосъдната промяна и битката с корупцията. На 20 септември Народното събрание избра своите 11 членове във Висшия правосъден съвет (ВСС) – основен орган за правосъдната власт, освен това потвърдено злепоставен и остро подложен на критика в поредни отчети на Европейската комисия.

Това, което се случи, беше, че паралелната страна си избра парламентарната квота във Висш съдебен съвет, освен това със напълно директното присъединяване на социалистите.

За разлика от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти ", левицата номинира повече претенденти за Висш съдебен съвет, в сравнение с й се " полагаха " съгласно негласния пазарлък. И вместо да заложи на същинска гласност, да упорства за същинска спортна процедура и да търси партньорство с самостоятелни специалисти и организации за налагането й, Българска социалистическа партия избра да се сниши. По същия загадъчен метод, по който партиите си разделиха баницата " Висш съдебен съвет " преди лятната почивка, по този начин след края й Нинова се е пробвала да издейства четири вместо три бройки за Българска социалистическа партия, вероятно за сметка на Движение за права и свободи. Номерът обаче не е минал, тъй като ГЕРБ не са се съгласили.

Така се стигна до предизвестения край. Имената се знаеха авансово, квотното систематизиране – също. Концепциите нямаха никакво значение, а правната комисия в Народно събрание заключи, че всички претенденти имат неоспорими професионални и морали качества. Социалистите дадоха своя принос и към пародията по чуването, като комфортно се разсеяха и не зададоха нито един въпрос на претендентите за Висш съдебен съвет.

На въпросното " чуване " се разбра, че водещи при избора на претендентите няма да бъдат нито концепциите им за промени, нито готовността им да отстояват независимостта на правосъдната власт. Напротив – професионалните биографии на " верните " претенденти не просто подсказват, те напряко демонстрират, че новият състав на Висш съдебен съвет ще следва всички неприятни практики от сегашния.

Новата процедура, изискваща квалифицирано болшинство от 160 глас за избора, която съгласно партиите трябваше да е поръчител за необятно единодушие, не се оказа нищо по-различно от споразумение. Пазарлък, в който обаче решаваща роля имаше Българска социалистическа партия. Не заради друга причина, а поради 80-те депутати, от които се състои парламентарната й група.

В този смисъл левицата, в случай че в действителност искаше да се бори с паралелната страна, имаше опция най-малко да я освети. Това обаче не се случи, тъй като в Българска социалистическа партия пресметнаха, че е по-добре да имат къс от нея, в сравнение с да я взривят.

Ето за какво социалистите решиха, че няма потребност да разобличават омертата, блокирайки избора със своите 80 депутати. Нещо повече, те оставиха ГЕРБ и Движение за права и свободи да решат кои трима от шестте номинирани от Българска социалистическа партия да влязат в правосъдния съвет. При това с ясното познание, че няма по какъв начин Движение за права и свободи и хората на Борисов да поддържат Марина Михайлова - единственият арбитър във Върховен административен съд, който изиска лишаване на хидроложкия хонорар на Доган.

За сметка на това обаче с дейното подпомагане на Българска социалистическа партия в новия Висш съдебен съвет влезе арбитър Стефан Гроздев ( " квота " на ДПС). Магистрат, чието име се свързва с спорни решения по редица търговски каузи, част от които обслужват ползи, зад които прозира Делян Пеевски. Влезе и съдията, който при предишно свое " престояване " във Висш съдебен съвет завихри редица кавги, един от които е подмяната на протокол от решение на кадровия орган на правосъдната власт. Става дума за номинирания от ГЕРБ Боян Магдалинчев, който не бе запитан от формалните депутати на паралелната страна и за свадите, в които е забъркан, към инцидентното систематизиране на делата във Върховен административен съд.

Вотът за членовете на Висш съдебен съвет беше скъпа опция за Българска социалистическа партия да потвърди не просто с лозунги, а действително, че е някаква опция на модела, прочут като " КОЙ ". Тя обаче не го стори. Нещо повече – с ненаситност се вписа в схемата, както постоянно до момента.

Вписа се даже и с това, че страхливо посредством Крум Зарков " изговори " от парламентарната естрада сделката сред партиите, само че... най-после я легитимира. Вписа се с обстоятелството, че от пленарна зала комфортно отстъваше партийният водач Корнелия Нинова. Също както на Борисов му се бе наложило да приказва по телефона, отвън пленарна зала, до момента в който вътре Делян Пеевски бе гласуван за началник на ДАНС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР