От превръщането си в държавно акционерно дружество през май 2011

...
От превръщането си в държавно акционерно дружество през май 2011
Коментари Харесай

Трансформациите на НДК - пет министерства и осем директори за 6 години

От превръщането си в държавно акционерно сдружение през май 2011 година (дотогава Дворецът фигурираше като несъществуващото в правния мир " творческо-стопанско обединяване " ), Националния замък на културата е сменил принципала си пет, а изпълнителния си шеф осем пъти, в случай че се брои еднодневното предопределение на Борислав Велков на поста. Повечето от тези трансформации стартират с обвинявания за банкрут и източване и приключват с инспекции, чиито резултати не се оповестяват гръмогласно. С последното прекачване на НДК от Министерството на европредседателството към Министерството на културата - и от Велков отново към Мирослав Боршош, ГЕРБ разказа цялостен кръг по отношение на две свои предни решения.

През май 2011 година, след дълго битуване без обществена отчетност НДК бе легализирано като " Национален замък на културата – Конгресен център София " ЕАД – София, с едноличен притежател на капитала страната в лицето на Министерството на финансите. Финансовият министър от първото държавно управление на ГЕРБ Симеон Дянков сменя " безконечния " шеф Христо Друмев, наричайки " палитрата от нарушавания в публичните поръчки в НДК толкоз необятна, че финансовият инспекторат счита да напише справочник ". Все отново Агенцията за държавна финансова ревизия ревизира последните му три от общо 23 години ръководство и открива вреди за едвам 1600 лева Нови изпълнителни шефове стават Десислава Бинева и Тодор Влайчев, трети член и ръководител на борда на шефовете - Марияна Чолакова, която на идната година е сменена от Ивайло Георгиев. Ръководството се занимава главно с оценяване на активите и финансовото положение на НДК, само че по думите на Георгиев в края на 2012 година то е положително.


© НДК

Най-новият изпълнителен шеф с ветерана от поста Христо Друмев

НДК би трябвало да остане под Министерството на финансите до момента в който се стабилизира. Явно това става бързо, тъй като през февруари 2013 година, към този момент в оставка, кабинетът Борисов-1 трансферира Двореца към Министерството на културата. В борда остават Ивайло Георгиев и Тодор Влайчев плюс фрагменти от министерството на Вежди Рашидов - Радка Петрова, Стоян Стоянов и заместника му в оставка Митко Тодоров, който оглавява НДК. Това обаче не е последната смяна за тази година: през ноември кабинетът на Пламен Орешарски и министъра на културата Петър Стоянович уволняват цялото управление на НДК с претекста, че сдружението е пред банкрут, а шефовете си разпределят фантастични заплати. В съвета на шефовете са назначени зам.-министърът на културата и пиар на Движение за права и свободи Велислава Кръстева (председател), Антоанета Желязкова, Веселина Минчева, Олга Манолова и Пени Раева - изпълнителен шеф. След 8 месеца - през юни 2014 тя е сменена от Веселина Минчева.

С повторното си идване на власт, през ноември 2014 година, Рашидов също сменя управлението. Този път в съвета идват Валентин Кръстев, Диана Русанова, Камен Кирилов, Оли Груева и Райна Гегова. Камен Кирилов е назначен за изпълнителен шеф, а месец по-късно на поста идва Мирослав Боршош. 2014 е и годината, в която НДК работи с най-малка на загуба съгласно наличните доклади в комерсиалния указател - 4,6 млн. лева при загуби от 6 до 6,8 млн. в предните три години. Като съществена причина за тази сума инспекторите сочат обезценяването на активите и възнагражденията, а не салдото сред доходи и разноски.


© Надежда Чипева, Капитал

През август 2015 година кабинетът Борисов-2 за повторно сменя принципала на НДК - от министерството на Вежди Рашидов Дворецът отива при Томислав Дончев. Мотивите на кабинета са по-широките компетентности на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика по отношение на идното председателство на Съвета на Европейския съюз. Сменен е и бордът - на мястото на старите членове идват Валентин Кръстев и Людмил Веселинов.

С това ръководство НДК действа до февруари 2017 година, когато служебния кабинет на Огнян Герджиков го мести при вицепремиера по европредседателството, тогава Деница Златева. До началото на седмицата, когато сегашният вицепремиер Лиляна Павлова изненадващо освободи, по-късно върна на директорския пост Мирослав Боршош. На 28 ноември без спомагателни претекстове кабинетът гласоподава решението на премиера Борисов НДК още веднъж да се върне към Министерството на културата.

С ръководството на Боршош в НДК стартира забележима смяна, освен като лозунг на ремонта. Дружеството иззе функционалности, изоставени от Министерството на културата - откри два театъра и две смесени арт пространства, аналог на закрития Национален център за книгата, обърна внимание на подценени жанрове като танц пърформънс, закупи скъпоструваща кино техника, стартира да продуцира филми. Но по въпроса за средствата, които другояче хронично липсват в културата, управлението постоянно е било уклончиво, заобикаляйки журналистически въпроси. На парламентарен надзор предходната година Томислав Дончев отхвърли изказванията, че НДК е затънало в неизплатени сметки, в това число ток за половин милион лв.. Според годишния доклад за 2016 година обаче през последните две години сдружението е загуба от по 9 млн. лева

Всичко, което би трябвало да знаете за:Скандалът с НДК (13)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР