От пресцентъра на МВР разпространиха снимки и видео от акцията,

...
От пресцентъра на МВР разпространиха снимки и видео от акцията,
Коментари Харесай

МВР показа зрелищни КАДРИ от ареста на членовете на дървената мафия! Ето какво откриха ченгетата при обиските

От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи разпространиха фотоси и видео от акцията, при която бе разрушена проведена незаконна група, занимавала се с противозаконна сеч и разпространение на дървен материал.

Петчленната група е следвала структурата и йерархията на самата Изпълнителна агенция по горите. Ръководител на групата се явява директорът на Регионалната дирекция по горите – София, който според събраните до момента данни е организирал и продажбата на дървесината. Останалите членове на групата също са длъжностни лица, уточни наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев.



Той посочи, че по делото са събрани множество доказателства, че те са участвали пряко в добиването на изключително голямо количество незаконен дървен материал. Групата е съществувала от 2014 година, като само в рамките на тази година е продала дървесина на стойност четвърт милион.



Съответните директори са извършвали множество тежки престъпления – пряко са се намесвали по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите, касаещи престъпната дейност на групата, изключително грубо са отстранявали конкуренцията си, както в законната, така и в незаконната част от дейността си.



Събрани са доказателства и са повдигнати обвинения и за извършени умишлени палежи на имущества на хора, опитвали се да подават сигнали срещу тях, използвали са страх и принуда по отношение на местните хора, допълни още прокурор Кънчев.



Групата е била въоръжена. При извършените претърсвания е установено, че двама от членовете са държали освен пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от осем на брой. Иззета е и голяма сума пари. В хода на разследването е установено, че за пряката дейност групата е привличала социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. Използвали са неистински горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени служители.



По думите на заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев, информация за престъпната дейност е постъпила през май т.г. В хода на предприетите оперативни действия са събрани данни за организираната престъпна група, както и за длъжностните лица – участници в нея, които са възприели горския фонд като бащиния и са действали без да се съобразяват с каквито и да било правила.



Придобитата незаконна дървесина е реализирана на територията на Софийска област, както и на територията на Банско, в складове за продажба на дърва за огрев и фабрика за пелети и дървесина, на територията на които са открити десетки кубици незаконно придобита дървесина. Паралелно с това се продавани и дърва за огрев на частни лица, обясни още ст. комисар Темелакиев.



" Това е поредният случай след създаването на Специализираната прокуратура, когато се предприемат действия по досъдебни производства за първи път в страната. Делото за дървената мафия е първото по рода си в този сегмент ", коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев.



Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура да внесе искания в Специализирания съд за " задържане под стража " на четирима от задържаните при акцията.

Снимки/Видео: МВР

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР