От пресцентъра на МВР разпространиха горещи кадри от проверките, извършени

...
От пресцентъра на МВР разпространиха горещи кадри от проверките, извършени
Коментари Харесай

Сензация! Ето как точили пари от Здравната каса чрез ТЕЛК

От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи разпространиха горещи фрагменти от инспекциите, осъществени на територията на цялата страна във връзка източване на средства от Национален осигурителен институт посредством подправени ТЕЛК.

По-рано през днешния ден заместител основният прокурор Иван Гешев и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов оповестиха информация по формирани преписки и досъдебни производства по отношение на непозволено приемане на инвалидни пенсии и свързани с това обществени услуги, написа блиц. След осъществен разбор преди към месец, бяха събрани съвсем всички производства от последните 4-5 години, касаещи приемането на инвалидни пенсии с неистинен документи и обвързваните с това разнообразни закононарушения, заяви заместител основният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че този разбор е предоставен от министър-председателя Бойко Борисов на Министерство на вътрешните работи и респективно от основния прокурор Сотир Цацаров на прокуратурата.

„ В хода на работата, осъществена в тясно взаимоотношение сред представители на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и Национален осигурителен институт, е открито че в избрани райони процентът на инвалидните пенсии доближава до 28% от всички пенсии в региона: Силистра – 28,6%; Разград – към 18%; Перник – 16,97%; Монтана – 17,54%; Габрово – към 19%; Враца – съвсем 20%.

В резултат, с присъединяване на съответните окръжни и районни прокуратури, започнаха досъдебни производства в някои райони. Предстои обстоен разбор на цялата събрана документи и в околните няколко дни се чака покачване на обвинявания. Такава активност ще бъде осъществена и в останалите регионални градове, където процентите на инвалидните пенсии са по-ниски “, акцентира Гешев.

По думите му, към 70 % от стотиците разпитани през последните две седмици хора не знаят от какво са заболели, какви документи са нужни за явяване и дали са се явявали пред ТЕЛК, били ли са приети в болница и така нататък Реалният резултат е, че стотици милиони лв. изтичат и не доближават до действително нуждаещите се. Проблемът се мултиплицира и от обстоятелството, че в някои случаи цели фамилии не работят, тъй като се устоят посредством присъединяване си в тези схеми – като медиатори или като облагодетелствани.

В този смисъл заместител основният прокурор напомни, че за инвалидни пенсии в страната на година се изплащат към 1.7 милиарда лв. и в допълнение почти 600 млн. лв. за 39 обществени права, свързани с тях. Гешев бе безапелационен, че това не е инцидентна акция. В рамките на тази година ще бъдат оценени и остарели досъдебни производства и преписки, и новите, стартирани в упоменатите регионални градове. Основните ще бъдат взети на доклад във Върховната касационна прокуратура. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Ивайло Иванов даде детайлности за дейностите, осъществени в цялата страна: Заедно с сътрудниците от Групово дело „ Национална полиция “ изискахме информация от Националния застрахователен институт и направихме разбор на данните от няколкото града с най-голям % на инвалидни пенсии. В екипите участваха чиновници от икономическа полиция към ГДНП, представители на районните и окръжни прокуратури и сътрудниците от секторите „ Икономическа полиция “ към ОДМВР. На базата на осъществените инспекции и снети сведения от над 200 души е направено обосновано съмнение за фиктивно издаване на документи.

В Силистра бяха открити и конфискувани голям брой бумаги - празни бланки на ТЕЛК, описи с персонални данни на жители, персонални и медицински документи и други. Установено е също, че епикризите са съвсем идентични. „ Това е единствено началото, вършим разбор на всички остарели случаи, събират се нови данни и доказателства, които ще бъдат предоставени на прокуратурата. До момента, в границите на последния месец, има формирани седем прокурорски преписки и четири досъдебни производства. Предстои голяма по размер работа, само че имаме запас, воля и предпочитание да се оправим с този проблем, с цел да преустановим схемите, които генерират много сериозен финансов запас, и да минимизираме вредите, с цел да бъдат ориентирани средствата към хората, които в действителност се нуждаят от тях “, акцентира основен комисар Иванов. Благодарност към Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за ангажирането с казуса насочи шефът на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов.

Той не скри, че в последните години броят на инвалидните пенсии нараства, в тях най-голямо значение - и като брой, и като разход - имат пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване. В интервала от 2011 насам пенсионираните с такива пенсии са нарастнали с 22 000 души годишно, без значение от общата наклонност на понижаване броя на пенсионерите и на популацията като цяло.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР