От пресцентъра на институцията съобщават, че поводът е заявлението на

...
От пресцентъра на институцията съобщават, че поводът е заявлението на
Коментари Харесай

Законът защитава потребителите, парно в Габрово тази зима трябва да има

От пресцентъра на институцията оповестяват, че мотивът е заявката на „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД, импортирано в Регулатора през август т.г., за предварително преустановяване на две лицензии на сдружението и прекратяване топлоснабдяването в града, поради което КЕВР изиска публично мнението на омбудсмана.

Става въпрос за лицензия № Л-008-03 от 17 октомври 2000 година за активността „ произвеждане на електрическа и топлинна сила “ и лицензия № Л-009-05 от същата дата за „ транспорт на топлинна сила “, издадени на сдружението.

В отговора си до КЕВР проф. Ковачева акцентира, че посочените две лицензии, издадени от Регулатора на „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД, не са обществено налични. Освен това обръща внимание и на обстоятелството, че лицензиите и приложенията към тях са напълно поверителни, заради което омбудсманът или друго трето лице няма опция да съобщи мнение по съответни аспекти от осъществяването или прекратяването на тези лицензии.

Въпреки това омбудсманът взима отношение в отбрана на битовите клиенти като акцентира, че сдружението „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД, в качеството на лицензиант, е задължено да продължи да реализира лицензионната си активност до издаване на новалицензияна друго лице по реда на член 56, алинея 3 от Закона за енергетиката, според член 57, алинея 1 от ЗЕ.

„ Законодателят е планувал, когато в периода на предизвестието, с което лицензиантът е изискал преустановяване на лицензията, не бъде избран нов лицензиант, КЕВР назначава необикновен търговски шеф (съгласно член 56, алинея 4 от ЗЕ), който приема по списък обектите, посредством които се реализира лицензионната активност, като те му се предават за ръководство. Особеният търговски шеф продължава реализирането на лицензионната активност за сметка на лицензианта до прехвърлянето на собствеността върху енергийните обекти и определянето на нов лицензиант “, написа Диана Ковачева.

Тя е безапелационна, че с възможното преустановяване на въпросните две лицензии на „ Топлофикация – Габрово “, не би трябвало да прекъсва действието на конфигурираните мощности за произвеждане и транспорт на топлинна сила - благосъстоятелност на сдружението.

„ Важно е да отбележа също, че съгласно констатациите на КЕВР, отразени в Решение № И5-Л-008/23.12.2019 година за продължение на периода на двете лицензии с 15 години - до 17.11.2035 година, както и в Решение № БП-15/23.12.2019 година за одобрение на бизнес проекта на „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД за интервала 2020-2024 година, индустриалните и преносните уреди на сдружението са в положително техническо положение и са налице механически благоприятни условия те да действат в посочения период. Освен това разполага с дипломиран и подготвен експлоатационен личен състав “, показва още публичният бранител.

Проф. Ковачева обръща внимание и на обстоятелството, че през последните няколко отоплителни сезона в институцията на омбудсмана са постъпили голям брой тъжби и сигнали от битови клиенти на „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД поради честите и непланови прекъсвания на топлоснабдяването и влошеното качество на услугата.

„ В началото на тази година сложих този проблем още веднъж на Вашето внимание и КЕВР извърши изключителна инспекция на сдружението по отношение на осъществяването на неговите лицензионни отговорности и съответно за спазването на индикаторите за качеството на топлоснабдяването. Тогава „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД независимо взе решение за разпределяне на избрани финансови обезщетения на битовите клиенти, наранени от несигурното топлоподаване. Формално обаче, нарушавания на индикаторите за качеството не бяха открити от КЕВР, което на собствен ред слага въпрос до каква степен използването на тези индикатори е дейно и доколко те извършват своето предопределение в отбрана на ползите на крайните консуматори “, акцентира Диана Ковачева.

В умозаключение омбудсманът е безапелационна, че възможното преустановяване на лицензията на „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД за активността „ транспорт на топлинна сила “ не би трябвало да докара до преустановяване на топлоснабдяването на битовите клиенти в гр. Габрово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР