От пресцентъра на ГЕРБ изпратиха становище по повод писмото на

...
От пресцентъра на ГЕРБ изпратиха становище по повод писмото на
Коментари Харесай

Македония скара ГЕРБ и БСП! Хората на Борисов контрираха Нинова в 4 точки


От пресцентъра на ГЕРБ изпратиха мнение във връзка писмото на Корнелия Нинова до Бойко Борисов. Публикуваме го без редакторска интервенция ". По мотив писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, по отношение на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с република Македония и нейното изказване, че не може да се запознае с клаузите му, тъй като той не е възложен на народните представители и че има нужда от разискването му в Народно събрание, от ГЕРБ заявяваме, че:

1. Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и разискване на контракта в Комисията по външна политика и посредством нейно писмо, адресирано до ръководителя на комисията Джема Грозданова, Договорът постъпи в секретно деловодство на Народното събрание на 03 юли /понеделник/ в следобедните часове.

2. На 04 юли народните представители от Комисията бяха осведомени, че могат да се срещнат с постъпилия текст преди съвещанието на външната комисия на 05 юли /сряда/.

3. Проектът на Договор е наличен за всеки депутат в секретното деловодство на НАродното заседание.

4. Членовете на външната комисия изслушаха министъра на външните работи за достигнатия стадий на договаряне към 5 юли 2017 година и показаха мнение и оферти по текста.

Договорът е достигнал заключителен стадий. Фактически подобен контракт се разисква от 2008 година, когато е подписан Меморандум за съдействие сред двете страни по въпросите на европейската интеграция. Всички държавни управления и външни министри от 2008 година до в този момент са работили по въпроса.

Предстои последният 12-ти кръг договаряния, като се чака завършване на текстовете. С финалния вид на Договора Народното събрание ще бъде осведомен след привършване на договарянията още веднъж в съвещание на Комисията по външна политика. Важно е да се означи, че не трябва да се чака опция за смяна в контрактуваните текстове, защото това е дълъг развой на договаряне на двете страни на равнище изпълнителна власт.

Целта на държавното управление е да завърши текста и да пристъпи към сключване на Договора, като не отстъпваме от българските оферти. След това следва ратификация от двата Народното събрание, като това е опцията за разискване на Договора на равнище Народно заседание.

Възможността този дълъг развой да завърши преди българското председателството на Съвета на Европейски Съюз, за което с всички партии в Народно събрание сме се обединили специфичния фокус да се сложи върху европейската вероятност на страните от Западните Балкани и ролята на България в района, ни дава съображение да имаме вяра, че ще стигнем до единодушие и ще успеем да подпомогнем Република Македония в нейния път към НАТО и Европейски Съюз.

Всичко това е за непоклатимост и сигурност в района.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР