От престрелки и войни не се печели, войната е крайно

...
От престрелки и войни не се печели, войната е крайно
Коментари Харесай

Проф. Огнян Герджиков: Много е страшно прокуратурата да отиде към изпълнителната власт

" От престрелки и войни не се печели, войната е извънредно средство за разрешаване на спорове, надали би трябвало да стигаме до войни. Не е хубаво, още повече че тази война не е перспективна. Тя просто не може да докара до нищо, тъй че тя ще бъде на всичко от горната страна и безплодна ".

Това съобщи някогашният ръководител на Народно събрание и някогашен длъжностен министър председател проф. Огнян Герджиков пред Bulgaria ON AIR в коментар за напрежението сред прокуратурата и изпълнителната власт.

По думите му войната я е почнала " Демократична България ", които взеха решение, че правосъдната промяна би трябвало да се състои в две неща - свалянето на основния прокурор и закриването на профилираните съд и прокуратура,.

" За мен това е и едното и другото на сегашния стадий са " идея Пердута ", съобщи проф. Герджиков.

" Правосъдният министър може да изиска оставката на основния прокурор. Само че едно е да се изиска, друго е да се вземе решение, а това решение се взима от Висшия правосъден съвет. Той на всичко от горната страна е и в сакат състав и би трябвало, да събере седемнадесет гласа за свалянето му, което механически аз не знам по какъв начин може да стане ", изясни той.

" Много е ужасно прокуратурата да отиде към изпълнителната власт. Това не би трябвало да се позволява. Независимостта на правосъдната система, в това число и прокуратурата, изисква да не е в изпълнителната власт. Така че това би било доста огромна неточност в случай че някой счита, че би трябвало да бъде поставена там ", посочи гостът.

Според проф. Герджиков при изборите на членове на сходни органи има порочна процедура, господстващата партия, да има най- доста мандати.

Той добави, че основният прокурор е един административен началник и няма толкоз доста власт, както на някои им наподобява.

" Българска академия на науките е една доста недолюбвана финансирана институция, няма никакво подозрение. При нас на науката се гледа като нещо доста по този начин екзотика надали не, а имаме такива достижения в действителност през годините, които никои от хората не ги знаят. Така че това да има пари за Българска академия на науките не е неприятно, само че за какво би трябвало да се вземат един път дадени пари. Това не звучи добре ", разяснява още гостът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР