От премиера са снети обяснения във връзка с преписката за

...
От премиера са снети обяснения във връзка с преписката за
Коментари Харесай

Прокуратурата разпитала премиера Бойко Борисов заради къщата в Барселона

От премиера са снети пояснения по отношение на преписката за къща в Барселона. Това излиза наяве от отговорите на държавното обвиняване до групата LIBE в европарламента, оповестява.
Депутатите са питали какво се прави у нас във връзка оповестената в испански медии информация за настоящо следствие, за което се твърди, че министър-председателят Бойко Борисов е обвързван със скица за изпиране на пари в Барселона и благосъстоятелност върху къща, в която живее някогашна манекенка.
 Туск към Борисов: Имате нашата поддръжка Туск към Борисов: Имате нашата поддръжка
По мотив срещата си в Брюксел с ръководителя на ЕНП Доналд Туск, министър-председателят Бойко Борисов написа във Фейсбук: „ Имат...
Въпросът на LIBE е работи ли българската прокуратура по това дело и на какъв стадий е следствието. От прокуратурата ги уведомяват, че по тази кореспонденция са осъществени голям брой дейности от наблюдаващия прокурор, за да се ревизират изложените условия и изясняване на действителността. Снети са пояснения от посочените в сигнала лица, в това число и от министър-председателя, предоставени били данъчни проверки и инспекции на Национална агенция за приходите. Все още се очаквали част от резултатите от другите способени български институции. Във връзка с инспекцията, зародила нужда да бъде изискана информация от правосъдните управляващи в Испания, заради което с разпореждане на наблюдаващия прокурор от 4 март било предоставено на дирекция „ Международно оперативно съдействие “ при Министерство на вътрешните работи да изиска от проверяващите органи в Испания информация дали има следствие по отношение на изнесените данни в публикацията на вестник „ El Periodico “.
Междувременно към преписката била присъединена нова публикация в испанския вестник „ El Periodico “ по отношение на продажбата на посочената в сигнала къща в Испания. На 10 юли в Министерство на вътрешните работи постъпило писмо с информация по отношение на следствието в Испания. В него се изяснявало, че то се води от Автономна полиция на Каталуния и Специализираната прокуратура против корупцията и проведената престъпност на Барселона. Разследването било с гриф " поверително ", заради което желаната от България информация можела да бъде предоставена единствено при определяне на контакт сред наблюдаващите прокурори. Затова е отправено ново питане за даване на имената на наблюдаващия прокурор по случая в България и данни за контакт. Исканата информация била предоставена на способените управляващи в Испания с писмо от 22 юли от наблюдаващия преписката прокурор в Специализираната прокуратура, написа още.
Въпреки предоставените данни за контакт и миналия дълъг интервал от време, към сегашния миг обаче правосъдните управляващи в Испания към момента не са се свързали с българските институции. " Проверката по случая не е завършила, като в тази връзка е належащо да се изчакат резултатите от предоставените проверки на физически и юридически лица, както и поисканата информация от способените управляващи в Испания ", се споделя в отговорите на нашата прокуратура до евродепутате.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР