От прекрасната композиция е останал само лъва. Прободеният звяр стои

...
От прекрасната композиция е останал само лъва. Прободеният звяр стои
Коментари Харесай

Брутално посегателство над символ в центъра на Варна, задигнаха богинята на лова Диана


От прелестната комбинация е останал единствено лъва. Прободеният звяр стои уединен, а от митологичната му покорителка са останали единствено осакатени от брутална резачка два крайници. 

Скулптурната комбинация " Диана - богинята на лова " се намира на бул. " Княз Борис І " в югоизточния ъгъл на градинката " Севастопол ". Създадена е през 2005 г от Момчил Мирчев – млад ваятел от София, съгласно когото композицията съставлява актуален прочит на един от най-красивите сюжети в античната митология, " който носи в себе си обаянието от хубостта на извивките, силата и живота, който струи от човешкото тяло от една страна и придвижването и първичната мощ, която характеризира фигурата на звяра от друга. ", осведоми уеб страницата opoznai.bg.

" Диана - богинята на лова " е висока 2.15м, тя съставлява хармонично построена комбинация, оформяща триъгълник с основа, формирана от трагичното, само че гладко извито тяло на борещ се за живота си лъв, а двете страни на триъгълника са структурирани от отчетливата анатомия на богинята, държаща копие. На скулптурата е обезпечено задоволително и добре озеленено пространство, което построено на 0.25м над пешеходната алея, служи за безапелационна основа на композицията и на нейния бетонен фундамент.

Това не е първото посягане против произведение на изкуството във Варна. Преди години беше откраднат бюстът на Васил Априлов от Алеята на възрожденците в Морската градина, а също и пластиката на " Икар “ на известния ваятел Альоша Кафеджийски.

По информация на Българска национална телевизия, полицията е иззела видеозаписите от охранителните камери в региона, с цел да откри причинителите. Води се следствие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР