От ПП смятат, че заради войната и заплахите за енергийната

...
От ПП смятат, че заради войната и заплахите за енергийната
Коментари Харесай

ПП: Преди три години Борисов е договорил затваряне на въглищните централи до 2030 г.

От Политическа партия считат, че поради войната и заканите за енергийната сигурност, би трябвало да предоговорим поетите задължения пред Европейски Съюз. 

Партията внесе план на решение за иницииране на срещи с Румъния и Гърция за договаряния с Европейска комисия за адаптиране на условията и задачите за енергиен преход. Още през декември 2020-а призовахме служебното държавно управление да стартира незабавни договаряния с Европейска комисия за адаптиране на периодите за понижаване на въглеродните излъчвания към новата енергийна среда след началото на войната, оповестяват от пресцентъра на партията, съобщи вести.бг.

Смятаме, с оглед отразяване на последствията от войната и заканите за енергийната сигурност на района, че трите страни могат да предоговорят записаните задължения – посредством новия инструмент, който Европейска комисия пусна в отговор на новата действителност - REPowerEU.

Проектът на решение планува Народното събрание да задължи държавното управление да стартира подготовка и да организира договаряния с Европейската комисия за разсрочване на уговорките за декарбонизация, планувани в Плана за възобновяване и резистентност.

Заедно с това държавното управление би трябвало да контракти оптимално положителни условия за страната ни в бранша в сходство с ограниченията и опциите за финансова поддръжка по REPowerEU.

Хронологията на уговорките, които България е поемала в последните години за понижаване на въглеродните си излъчвания:

- 2020 г. Бойко Борисов е договорил с Европейски Съюз затваряне на въглищни централи: „ Затваряме въглищата 2030 година и понижаваме излъчванията с 55% “ 

- 2022 година „ Продължаваме промяната “ съумява да предоговори обещаното: „ Не затваряме въглищата и понижаваме излъчванията с 40% “

- Борисов, 2022 г: „ Политическа партия убиват въглищните централи “

- „ Продължаваме промяната “, 2022: „ Работим с Румъния и Гърция, с цел да използваме енергийната рецесия от войната в Украйна за ново предоговаряне на изискванията, с цел да се спасят българските въглища като опора на целия район “

ПВУ и уговорките на България

Националният ПВУ има нелека история - няколко несполучливи опита, редакции, разнообразни версии - в сметките му виждахме милиарди за стиропор и паро-газови централи. На 4-и май 2022 година, когато решенията зависеха от кабинета „ Петков “, още от първия път проектът получи утвърждение. На 31 август 2022 година към този момент беше изпратено и първото искане за заплащане за 2,7 милиарда лева EК дефинира ПВУ, импортиран от кабинета „ Петков “, за „ извънреден “. Защита на енергийната ни самостоятелност, равномерен и резистентен енергиен преход, нови вложения, обществени ограничения и опазване на работните места в бранш енергетика – това е приоритет на „ Продължаваме промяната “ и би трябвало да е приоритет на всички.

Затова и още при започване на своето управление „ Продължаваме промяната “ поправя ПВУ с една цел - да отстрани към този момент поетите пред Европейска комисия задължения за затваряне на 1.4 ГВт въглищни централи и градеж на паро-газови централи, зависещи от вносни горива. Бяха нужни и бързи дейности - поради сложното завещание и насъбраното закъснение, най-много поради отхвърли на държавното управление на ГЕРБ да съобщи НПВУ за оценка след една година работа по него. Това докара и до загуба на абсолютно предплатено финансиране за стопанската система.

Какво заварихме по Плана, какво ни беше оставено в завещание?

• 1,4 ГВт наложително извеждане от употреба на мощности на Топлоелектрическа централа от въглища без никаква еластичност и за извънредно къс период

• Липса на вложения и софтуерно пренебрегване на Мини „ Марица Изток “

• Топлоелектрическа централа „ Марица Изток - 2 “ всяка година трупаше големи загуби и режимът на работата му се определяше със заповеди на министъра на енергетиката

• Срок 2038 година в енергийната тактика на ГЕРБ като последна година, в която комплексът Мини „ Марица Изток “ работи, както и ангажимент пред Европейска комисия за 55% понижение на въглеродни излъчвания по отношение на равнищата от 2020. Ключово беше да се вземе за база 2019 година, а не доста по-ниската поради пандемията 2020 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР