От ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор.Промяната в

...
От ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор.Промяната в
Коментари Харесай

Кирил Петков: Надяваме се да няма следващ главен прокурор след Гешев

„ От Политическа партия се надяваме да няма идващ основен прокурор.

Промяната в Конституцията да докара до резултат, че няма такава служба в България, с цел да се освободи България от подмолните зависимости и да се стигне до естествена институционална правова страна ”.

Това заяви Кирил Петков в ефира на Нова тв.

„ Не би трябвало да сме щастливи от този резултат. Това бе единствено една добра стъпка, само че би трябвало да продължим напъните. Ние се надяваме да няма идващ основен прокурор, да няма такава служба в България “, сподели Петков в коментар на решението на Висш съдебен съвет от понеделник да отстрани Иван Гешев от поста основен прокурор.

„ Промяната е мудна, само че единственият механизъм е през институциите. Когато преди година и половина заложихме в проекта за възобновяване условия за следствие на основния прокурор беше посята промяната. Това сътвори спор в съществуващата система, тъй като основният прокурор не искаше това да се случи. Той се притесняваше, че следствието ще е против него, евентуално има от какво да се тормози. Когато Гешев стартира да работи против тази промяна, той излезе от прокуратурата и тогава Мария Габриел каза, че ще го сменим “, даде образец Петков.

Указът на президента Румен Радев за освобождението на Иван Гешев трябва да се издаде бързо. Това не може да е тактическа игра на президента,

Президентският консултант Александър Маринов разгласи в края на седмицата, че Радев ще изиска да чуе Конституционния съд преди да издаде указа си.

„ Промяната е мудна, само че единственият механизъм е през институциите. Когато преди година и половина заложихме в проекта за възобновяване условия за следствие на основния прокурор беше посята промяната.

Това сътвори спор в съществуващата система, тъй като основният прокурор не искаше това да се случи.

Той се притесняваше, че следствието ще е против него, евентуално има от какво да се тормози.

Когато Гешев стартира да работи против тази промяна, той излезе от прокуратурата и тогава Мария Габриел каза, че ще го сменим “, даде образец Петков.

Тази комисия ще отвори проблема, ще изнесе безусловно всички документи, с цел да видят хората дали прокурорите не се употребяват за политическа бухалка, обясни той.

Запитан дали може отпред да застане Делян Пеевски от Движение за права и свободи, Петков отвърна, че не има вяра.

Вместо това уточни като разновидности за лъчение на ръководител Българска социалистическа партия или „ Възраждане “.

Петков е безапелационен, че ще си даде имунитета преди решението на комисията, с цел да видят жителите, че тя не се употребява за чадър.

Депутатите ще си понесат отговорността, само че всеки прокурор който прави политически придвижвания ще знае, че ще бъде гледан под лупа, съобщи още съпредседателят на „ Продължаваме промяната “.

„ Продължаваме промяната “ желае да направи комисия по инспекция на настояванията на депутатски имунитети, сподели още Петков.

ПП-ДБ ще поканят безусловно всички парламентарни партии за измененията в конституцията, съобщи Петков на въпрос за връзките на водената от него коалиция с Движение за права и свободи.

Все още ПП-ДБ и ГЕРБ не са създали ръб по назначенията на втория етаж на властта и регулаторите. В момента тематиката е назначението на регионалните шефове, откакто в понеделник всички назначени от служебния кабинет подадоха оставки. Новите регионални няма да са политически лица и членове и има единодушие с ГЕРБ, съобщи още Петков. Според него и при назначенията на регулаторите ще би трябвало да се отстъпи от политическите стремежи и няма да има систематизиране по квоти.

Реформата в службите е идната огромна промяна, която би трябвало да се случи. Ако те не работят, няма по какъв начин да има обикновено правораздаване. Аз и Политическа партия ще предложим незабавна смяна в закона, тъй че шефовете на службите да бъдат избирани от Народното събрание благодарение на държавното управление. Народното събрание е верният орган, а не президентът, съобщи още Петков. В момента ДАНС е най-важната работа, от която да стартира тази смяна. Дни преди съставянето на държавното управление точно шефът на ДАНС, назначен от Румен Радев, Пламен Тончев изнесе данни пред депутатите по какъв начин консултант на Петков е нарушавал държавните секрети при диалози със Северна Македония.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР