От ПП-ДБ са за отпадането на дерогацията за Лукойл до

...
От ПП-ДБ са за отпадането на дерогацията за Лукойл до
Коментари Харесай

Владислав Панев : Дерогацията за Лукойл трябва да отпадне, но не до три дни

От ПП-ДБ са " за " отпадането на дерогацията за " Лукойл " до март следващата година. Това заяви зам.- ръководител на ПГ на Продължаваме промяната- (ПП-ДБ) и член на Комисията по енергетика Владислав Панев в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

Днес обаче членовете на парламентарната група на ПП-ДБ са дали своят вот " въздържал се " в Комисията по енергетиката по предлагането на ГЕРБ-СДС да се анулира в тридневен период дерогацията за " Лукойл " за работа с съветски нефт. Комисията отхвърли предлагането.

" Аз гласувах " въздържал се ", както и всички сътрудници от моята група, заради една съществена причина. Първо - ясно е, че дерогацията не извършва своите цели за отвод от съветски нефт, откогато е призната тя от година и половина. Всъщност делът на съветския нефт, култивиран в " Лукойл - Нефтохим ", набъбна от към 50% до над 90% по една елементарна икономическа причина. Когато можеш да купуваш от пазара нещо по-евтино, ти го купуваш по-евтино - в тази ситуация Уралс, а не Брент. Разликата е десетки $ на барел. И по този метод " Лукойл " направи милиарди облага последната година и половина. За страдание страната не откри до този миг метод да таксува тази разлика, тъй че тя да влиза в държавния бюджет и да се употребява за понижаване на цените на горивата, за обществени разноски, за понижаване на бюджетния недостиг или за нещо друго ", разясни той.

" Защо не гласувахме за плана на ГЕРБ през днешния ден? Защото планът беше да отпадне до три дни след приемането на закона. Толкова къс период ще докара до цялостен безпорядък за пазара на горива. Съгласен съм, че дерогацията би трябвало да отпадне по-рано, в сравнение с е заложено сега, само че не до три дни. Цялата ни група може да се сплоти към това дерогацията за " Лукойл " да отпадне до няколко месеца от днешна дата, може би от март ", сподели Владислав Панев.

Заместник-председателят на ПГ на ПП-ДБ разяснява обвиняванията на ГЕРБ за корупция.

" Обвиняват ни, че сме и Путинисти, което е много смешно. Предложението ми е с сътрудниците от другите партии да свалим малко политическите лозунги и да забележим кое е най-ефективно за страната, с цел да няма разтърсване на пазара на горива и най-накрая да се откажем от съветския нефт, тъй като това е значимо и за финансирането на войната на Путин в Украйна ", посочи Владислав Панев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР