От ПП-ДБ са решили България да подкрепи отпадането на регламент

...
От ПП-ДБ са решили България да подкрепи отпадането на регламент
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: ПП-ДБ одобри да ядем ГМО храни

От ПП-ДБ са решили България да поддържа отпадането на правилник за ГМО храните, т.е. ще подкрепим нови геномни техники за храни и фуражи и прокарване на генномодифицирана храна. Така ще загубим пазари, които търсят чиста биологична храна, защото никой в България към този момент няма да може да потвърди дали храната му не е нечиста с ГМО. Това сигнализира пред публицисти в Народното събрание ръководителят на ПГ на „ ИТН “ (ИТН) Тошко Йорданов.

Той добави, че към този момент няма да се етикират продуктите по магазините, които съдържат ГМО, каквато е практиката до момента.

„ Като консуматори няма да можем да избираме дали желаеме да ядем генномодифицирана храна или не. По този метод ще се отстрани и правото на България да не разрешава и да контролира развъждането на ГМО, няма да е ясно дали крайният хранителен артикул не е генномодифициран “, изясни Йорданов.

По думите му по тази тематика към момента няма единодушие в Европейския съюз, а това идва от „ напън от американска компания “.

Големите европейски страни са срещу това, а нашите слагачи са взели решението без да го оповестяват. Тук идва и въпросът за какво ГЕРБ и Движение за права и свободи мълчат. Това попадне ли в храната ни, не е ясно какви ще са следствията, предизвести депутатът и добави, че липсват проучвания по тематиката както в едната, по този начин и в другата посока.

„ Когато се генномодифицира едно семе, то получава авторски права, получава патент и по този начин цената им става много по-висока за тези, които изискат да си ги купят “, уточни още Йорданов.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР