От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в

...
От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в
Коментари Харесай

Няма да си затворим очите. ПП-ДБ срещу осакатяването на Крумовите закони от ГЕРБ и ДПС

" От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета " Петков ", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, изключително преходните разпореждания на Наказателно-процесуален кодекс към Закона за правосъдната власт.

От държавното управление с втория мандат има смисъл единствено в случай че законите, които от дълго време са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласоподават по метода, по който са замислени, а не се осакатяват с подправени причини ".

Това обявиха през днешния ден с декларация във фейсбук от " Продължаваме промяната - Демократична България ".



Късно през вчерашния ден правната комисия в Народното събрание одобри на второ четене измененията, с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор. Това стана с гласовете на ПП-ДБ, както и на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които до неотдавна твърдяха, че сходен механизъм би бил противоконституционен, само че в предизборната акция премислиха и дадоха поръчка, че ще поддържат.

Подкрепен бе и основният текст, с който така наречен трима огромни ще се освобождават към този момент с 13, а не със 17 гласа, както е в този момент. Този текст обаче вървеше с т.нар двойно болшинство във връзка с висшите съдии - те да се избират и освобождават от Пленума на Висш съдебен съвет със съдийско болшинство. Той не мина с помощта на гласовете " въздържал се " на ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

Или, съгласно разновидността, признат през вчерашния ден, прокурорите може да имат тежката дума за избора на двамата висши съдии. В прокурорската гилдия има 11 души и още двама от парламентарната квота. Така излиза, че единствено те ще са задоволителни да вземат основни решения по избирането и освобождаването председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, откакто мина текстът за болшинство от 13 от членовете на Пленума.

Правосъдният министър Крум Зарков, както и предшественичката му Надежда Йорданова (депутат от ПП-ДБ и член на " правна " ) на няколко пъти приканиха депутатите да премислят този текст, прилагайки като мотив интернационалните стандарти, при които прокуратура и съд не са приравнени - както направиха Движение за права и свободи и ГЕРБ с гласуването си. Но безплодно.

Предстои дефинитивно гласоподаване в зала, където текстът може да бъде върнат във разновидността на вносителите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР