„От последния ден на октомври до момента България е получила

...
„От последния ден на октомври до момента България е получила
Коментари Харесай

Лекар: Прокуратурата трябва да поеме случая със салмонелата


„ От последния ден на октомври досега България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 известия за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са към 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на заболели пациенти от началото на годината. В събота проф. Даскалов от Агенцията по храните, който дава отговор за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 позитивни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват единствено храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за най-малко 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни “, изясни доктор Сергей Иванов от Активни консуматори в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “.

По-миналата седмица в София имаше 8 случая на болни със салмонела, което е нарастване, уточни още доктор Иванов и добави: „ Имаме относително висока заболеваемост и на салмонела, и на доста други заболявания, свързани с храни. Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, създадена в България, със салмонела “.

Според него в тази ситуация би трябвало да реагира Министерството на земеделието и прокуратурата, тъй като става въпрос за рискови храни, за които е недоизказано.

За африканската чума по свинете, която мина през България през лятото, доктор Сергей Иванов разяснява: „ При всеобщото заличаване през лятото, огромна част от свинското не беше унищожено, от домашните животни, а просто беше консервирано. Възможно е да има проблеми. Най-вероятно огромна част от консервите, направени през лятото, са нечисти с някакви бактерии. Съветвам хората, които са консервирали тогава месото, доста деликатно да подхождат към потреблението му “.

По думите му термичната обработка на храните и хигиената са методът да се избегнат болести от месо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР