От последната среща на върха на НАТО ми стана ясно,

...
От последната среща на върха на НАТО ми стана ясно,
Коментари Харесай

Тони Николов: Изчезва парадигмата на съюзничеството между държавите, а НАТО е точно това



От последната среща на върха на НАТО ми стана ясно, че отпред на Съединени американски щати е човек, който не си дава сметка по какъв начин Европа е стигнала до концепцията за съюзничество. Между съюз и съюзничество има една директна връзка, един кротичък, доста сериозен политически план, който идва, отчитайки резултатите от Втората международна война и съзнавайки къде са враговете и къде са приятелите. Това разяснява в изявление за предаването „ Събота 150 “ журналистът Тони Николов.

Според него, днешните връзки сред Съединени американски щати и Европа не дават отговор на взаимоотношенията от предишното: „ За страдание ние живеем във време и това е обстановката, която би трябвало да осмислим, в която оттатък Атлантика се търсят привилегировани партньорства, а не парадигма на съюзничеството. Мисля, че и това стъписа европейските водачи, в това число и Макрон. Когато обаче един свят се разпадне на двустранни съюзи, това слага доста проблеми. Виждаме, че Доналд Тръмп даже желае да реши севернокорейския проблем с подобен двустранен съюз. Сега следва среща с Владимир Путин, където, може би, ще има двустранен съюз, само че двустранните съюзи с враговете или с съперниците е нещо напълно друго. Това, което ме тормози е, че изчезва парадигмата на съюзничеството, а НАТО е тъкмо това. “

Днес Франция отбелязва националния си празник. Журналистът направи параленост на времената на Френската гражданска война и днешното политическо състояние на страната и водената от нея дипломация: „ От Френската гражданска война ние имаме една малко „ по-меката “ версия – махаме пролятата кръв, оставаме законодателството, правата на индивида, декларацията за гражданските права. Не е елементарно в един свят, в който общите хрумвания сякаш липсват, някой да предложи модели. Еманюел Макрон даде едно вдъхновение с появяването си. Онова, което Макрон даде ненапълно като очаквания беше едно предпочитание за общественост, което липсва. Живеем във време на необикновен разпад. Може би един урок от Френската гражданска война, който Европейски Съюз ненапълно взима, са понижените упоритости на нациите в териториален мащаб за сметка на някакви идейни политически планове. Европа има подобен свои план на общуване. Той не е елементарен модел, само че съществува “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР