От популярзиранете на e-mail като услуга измина доста време и

...
От популярзиранете на e-mail като услуга измина доста време и
Коментари Харесай

Защо всички искат вашия e-mail адрес?

От популярзиранете на e-mail като услуга измина много време и към този момент всяка форма изисква да го попълним за по-лесна връзка. И в случай че преди бяхме по-склонни да го споделим за да запазим в загадка телефонния си номер, то през днешния ден се оказва, че нещата от дълго време са се трансформирали и нашата е-поща провокира много по-голям интерес във всички, които желаят да доближат до по-голям брой клиенти.

Разбира се, постоянно можете да отделите няколко часа (по-скоро е дни, само че дано не ви отчайваме), в които да изчистите и да се отпишете от всички непоискани услуги. Това, обаче, за което не подозирате е една от тайните на компании от калибъра на Фейсбук. Става въпрос за пикселното следене. От Hicomm и преди са обръщали внимание на пикселните тракери, само че за тези, които са пропуснали тази информация, вършим малко резюме: пикселните тракери са на практика незабележими и са скрити в някои изображения, вградени в e-mail известията. Обикновено пикселното следене разрешава на търговците, рекламодателите и фирмите да събират данни за вас, като да вземем за пример:

• Броят пъти, когато отваряте e-mail

• Операционната система, която употребявате

• Часът, в който сте отворили e-mail

• Вашият IP адрес може да даде визия за вашето местонахождение

• Какъв вид устройство употребявате, с цел да отворите e-mail

Събраните данни се изпращат назад на подателя автоматизирано, без да се постанова да щраквате върху връзки или даже да отговаряте. Това може и да ви се коства като нарушение на поверителността, само че в действителност е законно. Ето за какво, в случай че желаете да сведете до най-малко сходни “проучвания”, е най-добре да ограничите преглеждането единствено на тези известия, които са в действителност от голяма важност за вас.

Тази процедура не е огромна оригиналност, само че някои софтуерни компании към този момент стартираха процедури, с които да оказват помощ на потребителите въпреки всичко да запазят някаква дискретност. Такъв образец е Apple , които ядосаха много свои сътрудници с въведените промени в iOS 15, macOS Monterey и iPadOS 15. Благодарение на тях, подателите не могат да извлекат вашия IP адрес, а при отваряне на e-mail не би трябвало да се изпращат безусловно никакви данни назад към подателя. Тези функционалности не са включени по дифолт, ето за какво е добре да го извършите по следния метод: Mail -> Privacy Protection (Privacy) -> Protect Mail Activity.



Останалите консуматори също имат някои механизми, с които да се предпазят. Така да вземем за пример, в случай че употребявате Gmail, клик върху зъбчатото колело -> General -> See All Settings -> Ask before displaying external images

Ако употребявате приложение за Gmail, то в разширеното меню изберете Settings -> Choose your account -> Data usage -> Ask before displaying external images

Yahoo Mail също са помислили по този въпрос и настройките се намират в Settings -> More Settings -> Viewing Email -> Ask before showing external images

Подобен резултат можете да постигнете в Outlook посредством File -> Options -> Trusted Center -> Trust Center Settings > Automatic Download -> Don`t download pictures automatically in HTML e-mail messages or RSS items -> ОК



От друга страна, пикселните тракери може и да са последния ни проблем, когато си напомним какъв брой доста хакери към момента разчитат на простичките e-mail-и, с цел да обхванат в системата и се се възползват от данните ви в доста по-голяма степен. Специалистите поучават да сме изключително бдителни по отношение на следните “флагчета”:

- Изискване за шерване на персонална информация;

- Адресът „ От “ и екранното име не съвпадат;

- Адресът „ От “ е доста сходен на прочут бизнес или контакт, с един или два изменени знака;

- Прекалено доста удивителни и думи сродни на значимо, незабавно и т.н.;

- Граматически и правописни грешки;

- Има поръчка за тракване върху връзка или за евакуиране на документ или файл, който ви е непознат;

Нашият съвет е да бъдете изключително бдителни във всички случаи, тъй като следващото досадно известие може да ви аргументи доста по-големи главоболия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР