От понеделник започва задължителното предписване само на електронни рецепти за

...
От понеделник започва задължителното предписване само на електронни рецепти за
Коментари Харесай

Електронните рецепти ще позволяват купуването на лекарства на части

От понеделник стартира наложителното определяне единствено на електронни предписания за всички антибиотици и медикаменти за диабет. Вече издадените годни предписания на хартия са дейни и ще се извършват до приключването на отминалостта им. А тя нормално е не повече от шест месеца, както е по разпоредба. Така е решил законодателят, че терапия за повече от 6 месеца не може да се предписва, което значи, че след този интервал би трябвало още веднъж да се отиде на доктор. Това съобщи пред NOVA ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов във връзка въвеждането на новата система за определяне на предписания от началото на идната седмица.

Той посочи, че срокът на отминалостта важи и за електронните предписания. " Те съдържат същите реквизити, каквито съдържа и хартиената рецепта. Просто е под друга форма – електронна. Такава рецепта може да се изпише от всеки доктор, дентален доктор и ортодонт може да я предпише ".

На въпрос ще може ли електронната рецепта да бъде " отчасти изпълнена ", т.е. медикаментите в нея могат ли да бъдат взети от разнообразни аптеки, Маринов изясни: " Пациентът може да стартира лечението си като си вземе отчасти по една опаковка от всеки лекарствен артикул и след седмица, примерно, да си закупи останалото количество. Тоест " отметката " на рецептата ще бъде дейна. Може да се вземе всяка опаковка от медикаментите в разнообразни аптека. Няма безусловно никакъв проблем ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР