От понеделник започва изграждане на подлези и надлези, където трасето

...
От понеделник започва изграждане на подлези и надлези, където трасето
Коментари Харесай

Строежът на жп връзка между Бургас и летището започва догодина

От понеделник стартира създаване на подлези и надлези, където трасето се пресича с автомобилния трафик - ул.  „ Одрин ” и ул. „ Димитър Димов ”, сподели кметът Димитър Николов

Железопътна връзка ще има скоро сред Централната гара и Летище Бургас. Това стана ясно през днешния ден на работна среща сред проектантите, представители на Общината и Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ), на която участваха и публицисти. Техническият план е в развой на осъществяване, като на този стадий е направена единствено базовата рамка за това къде ще минават трасето.

В рамките на плана, който на този стадий се готви, ще влиза подготовката за смяна на Подробния организационен проект, отчуждаване на земи, както и археологическо изследване. Предвижда се да бъдат построени две нови гари и няколко спирки, като цената на подготвителните действия преди старта на същинската работа е в размер на 4 млн.лв. без Данък добавена стойност, а прогнозната стойност на цялото създаване на жп връзката ще е почти 103 млн.вл. без Данък добавена стойност.

Всъщност за въпросната жп връзка се приказва от минимум 6 години. Концепцията до неотдавна беше единствено във фаза концепция, само че в този момент към този момент стартират същинските действия и е съвсем несъмнено, че до края на годината техническия план ще е подготвен, а строителството и ремонтите ще стартират до първото тримесечие на 2025 година Очаква се транспортната съгласуваност на централната градска част на Бургас да се усъвършенства, както и тази сред кв. Сарафово и Летище Бургас. Това ще има позитивен резултат и върху туризма.
 Проектантският екип даде детайлности за трасето и увери Димитър Николов, че то ще е изцяло обезшумено и безопасно
„ Удовлетворени сме от взаимната работа с НКЖИ на този стадий, в този момент сме в последна фаза на техническия план. Скоро Община Бургас ще стартира работа по елементи, свързани с трасето, като началото на дейностите ще бъде обвързвано с няколко пресечни точки, където автомобилния трафик минава върху релси. Такива са ул. „ Одрин ” и бул. „ Димитър Димов ”, като на тези места ще се изградят надлези. Надеждите ни са, че планът ще се развие и в бъдеще ще има железопътна връзка сред Бургас, летището и Слънчев бряг ”, сподели кметът Димитър Николов.
 Генералният шеф на НКЖИ инж. Мария Генова изрази вяра планът да се осъществя до 2028 година или най-късно до 2029 г.
Дължината на цялото железопътно трасе, което в този момент влиза в границите на плана, е 11 километра, разкриха представители на проектантския екип, които участваха на работната среща. Ще се изградят две нови жп гари и две нови жп спирки. Гари ще има край Летище Бургас и до Солниците (където по този начин или другояче преди години отново е имало такава). Спирки ще има в жк „ Лазур ” - наоколо до стадиона и до УМБАЛ-Бургас - и в края на Морската градина, където е бариерата към солниците и паркинга.
 Предвидено е Спирка " Лазур " да се намира наоколо до стадиона и да дава комфортен достъп до УМБАЛ-Бургас и новостроящата се детска болница
Димитър Николов на няколко пъти натърти, че държи на няколко значими неща при осъществяването на плана. „ Трябва да се употребяват най-модерните технологии за обезшумяване и сигурност. Искаме този план да издържи теста на времето и да се употребява дълги години от жителите на Бургас. Това е още по-важно, защото въздухът тук е мокър и солен, което води до проблеми, свързани с разяждане. Държим още и на дизайна на спирките. Например може да се намерения в посока в новата гара край Солниците да има наблюдателница за птиците в езерото. Ще предоставим сорс кодовете на нашите приложения за градска подвижност, с цел да може да знаят хората по кое време идва идващия трен. Двете системи желаеме да са изцяло съвместими, тъй като ние преглеждаме тази жп линия като вътрешноградски превоз, част от интегрираната система ”, сподели още той.

От понеделник стартира построяването на автомобилния подлез на ул. „ Одрин ” и построяването на надлез на ул. „ Димитър Димов ”.

Очаква се до края на актуалната година техническият план да е изцяло подготвени и всички елементи по него да са изгладени. Така през 2025 година стартира същинската част след избор на реализатор, а в границите на 3 до 4 години - т.е. до 2028-2029 година - в Бургас може да има железница, която да свързва града с Летището и тогава да се мисли за надграждането ѝ към Слънчев бряг.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР